Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Indemnizații unice la naștere de…

Indemnizații unice la naștere de 5 300 de lei. CÂND și CUM vor putea primi mamele banii

Încă la 24 ianuarie, în raportul său pentru primul an de activitate la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș trecea în lista succeselor mai multe majorări ale indemnizațiilor adresate familiilor cu copii, printre care și mărirea de la 3 100 lei până la 5 300 lei a indemnizației unice la naștere pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2017. Legea privind prestațiile sociale pentru copii a fost votată de Parlament în lectură finală la 23 decembrie și a intrat în vigoare în prima zi a anului curent, iar mămicile așteptau să primească  un ajutor din partea statului cu 2 200 de lei mai mare. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în luna martie, deoarece Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii a fost modificat de către Guvern abia la 15 martie și a intrat în vigoare peste două zile, la 17 martie, atunci când a fost publicat în Monitorul Oficial (MO). Respectiv, mămicile vor putea ridica banii promiși de către stat nu mai devreme de luna aprilie.

Lidia Cebotari, şefa Direcţiei indemnizaţii şi compensaţii din cadrul Direcţiei generale prestaţii sociale a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), afirmă că odată ce majorarea indemnizației a intrat în vigoare în luna martie, prin publicarea în MO a Regulamentului, listele beneficiarelor de indemnizație vor fi actualizate prin efectuarea recalculărilor, iar mamele, fără a prezenta acte suplimentare la oficiile teritoriale ale CNAS, vor primi în luna aprilie câte 2 200 de lei.

„Indemnizația unică la nașterea copilului se acordă în cuantum nou odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Tuturor mămicilor care  au născut începând cu 1 ianuarie curent și până în prezent, și care au beneficiat de indemnizație de 3 100 de lei,  li se vor efectua recalculări automat. Când vor merge pentru a primi indemnizația lunară vor primi și diferența de 2 200 de lei”, susține Lidia Cebotari.

Specialista CNAS explică faptul că Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 stabilește doar ce prevede indemnizația unică la naștere, iar pentru ca să demareze efectuarea plăților era necesar o hotărâre a Executivului care să modifice Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii.

De ce 5 300 de lei?

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei susține că a consultat datele Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, care a stabilit că suma de 5 300 de lei este suficientă pentru procurarea setului minim de bunuri la nașterea copilului, constituit din: pătuc, hăinuțe, plapumă, sticluțe, suzete și articole de igienă.

Am întrebat mai multe mame care au născut în 2017 și care nu au beneficiat încă de o indemnizație majorată dacă acești bani asigură minimul necesar pentru un nou-născut.

Iurie și Gabriela Ceban au devenit la 10 ianuarie părinți pentru întâia oară. Gabriela spune că a mers la CNAS să depună o cerere pentru stabilirea indemnizației unice la naștere și a fost informată că va primi 3 100 de lei, iar angajații oficiului nu i-au spus nimic despre modificări și recalculări. Majorarea, spune Gabriela, oricum, nu compensează procurarea celor necesare. „Sunt cheltueli foarte mari, mai ales dacă copilul nu este hrănit cu lapte matern, dar cu lapte artificial. O cutie de lapte praf costă 182 de lei și ajunge pentru aproximativ trei-patru zile, de aceea cei 540 de lei lunar nu compensează nici cea mai mică parte. Scutecele, de asemenea, sunt foarte scumpe”, susține Gabriela.

Tatiana va aduce în curând pe lume ce-l de-al doilea copil. Aceasta recunoaște că majorarea este binevenită, dar că și prețurile sunt mari. Ea crede că dacă mămicile s-ar mobiliza și ar ieși la un miting, poate că s-a produce unele schimbări. „De obicei, fiecare are un ajutor de undeva. Sau soțul este plecat peste hotare, sau părinții contribuie. Tot mai des însă, pleacă întreaga familie și nemulțumirea rămâne doar în interiorul fiecăruia. Cu părere de rău, există mămici care spun că copiii trebuie să-i facem pentur noi, nu pentru stat. Mă amuză afirmația dată. Evident că pentru familia noastră îi naștem. În ziua de azi dacă nu-ți permiți să întreții un copil, nici nu trebuie să-l naști”, este de părere Tatiana.

Irina Denisenco are o fetiță de zece ani, iar în ianuarie a născut al doilea copil. Mama consideră ajutorul din partea statului „bătaie de joc”, deoarece nu este ajustat la prețurile existente astăzi la produsele pentru copii. Și Elena Pavel spune că procurarea setului minim a costat mult peste această sumă, iar fiind mamă singură îi este foarte greu.

Întrebată de ce angajații oficiilor teritoriale CNAS nu au putut explica mamelor când vor fi achitate indemnizații majorate, Lidia Cebotari a declarat că aceștia nu au putut anunța populația despre eventuale modificări, atât timp cât Guvernul nu aprobase noul cuantum. Acum, susține specialista, pe toate panourile informative din cadrul CNAS vor fi plasate toate informațiile.

Majorarea indemnizației respective, susține Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în Nota informativă a Legii privind prestațiile sociale pentru copii, face parte din strategia de politică demografică a statului și vine pentru a stimula creșterea numărului de copii în R. Moldova.

Ce modificări au mai intrat în vigoare

 

Dacă până în prezent persoanele neasigurate primeau indemnizații lunare pentru  întreținerea copilului pe o perioadă de 1,5 ani, Legea privind prestațiile sociale pentru copii prevede că de la 1 ianuarie această perioadă se mărește până la doi ani.

A fost introdusă o nouă prestație pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 270 lei lunar pentru fiecare copil.

Alocația lunară pentru pentru întreținerea copilului în serivicul asistență parentală profesionistă a fost majorată și va constitui 31 lei/zi pentru copil.

Cu 100 lei au crescut indemnizațiile lunare pentru întreținerea copilului până la atingerea vârstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate și  cunatumul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani.

Foto simbol: Viorica Tataru