Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Campania „Hârtie și săpun”: Dreptul…

Campania „Hârtie și săpun”: Dreptul copiilor la condiții igienice și sanitare (nu) este respectat în școlile din R. Moldova

Chiar dacă suntem deja în secolul 21, continuăm să vedem veceurile construite în fundul curții. Cu aceleași veceuri sunt „dotate” și majoritatea școlilor din mediul rural, unde copiii trebuie să fugă afară, prin ploaie sau vânt, ca să-și facă necesitățile.

}n acest sens, astăzi, 12 aprilie, organizațiile de tineret PAS Youth și Tinerii DA au organizat un flashmob în fața Guvernului de lansare a campaniei naționale „Hârtie și săpun”. Campania și-a propus să aducă în vizorul public problema igienei în școli și să pună presiune pe Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în vederea asigurării condițiilor minime de igienă în fiecare școală din țară. Campania se alătură demersului inițiat de Platforma Copiilor de a documenta starea condițiilor sanitare din școli și de a solicita de urgență intervenția autorităților.

În cadrul campaniei elevii își propun să colecteze peste 1000 de semnături din toată țara în susținerea următoarelor solicitări:

Asigurarea fiecărei instituții de învățământ, în decurs de două luni din momentul depunerii petiției, cu:
a) Hârtie igienică.

b) Săpun.

c) Substanțe biodistructive.

d) Mijloace de uscare a mâinilor.

Amintim că problema igienei în școli a fost în repetate rânduri consemnată în rapoartele anuale ale Avocatului Poporului privind Protecția Drepturilor Copiilor, iar, potrivit unui raport pentru anul de studii 2014-2015 elaborat de Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), fiecare a zecea instituţie preşcolară şi şcolară din R. Moldova nu corespundea normelor sanitare.

În anul 2016, R. Moldova a intrat într-un top al țărilor dezvoltate ai căror cetățeni nu au acces la un closet normal. Conform articolului 37 din Constituţia R. Moldova, fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate.