Principală  —  Ştiri  —  Social   —   BRD solicită Diasporei implicare la…

BRD solicită Diasporei implicare la dotarea unităților de pompieri din R. Moldova

În urma unor discuții purtate recent între reprezentanții Direcției situații excepționale Chișinău și Biroul relații cu diaspora din cadrul (BRD) Cancelariei de Stat, aceasta din urmă a  venit cu rugămintea către cetățenii R. Moldova stabiliți peste hotare, care lucrează sau au tangențe cu primăriile/serviciile de situații excepționale în țara de reședință, să se implice și să contribuie la dotarea unităților de pompieri din Moldova, prin oferirea informației referitoare la existența tehnicii speciale vechi, eventuale donații sau licitații privind vânzarea acesteia. Importul și procedurile vamale ar urma să fie asigurate de către Serviciul situații excepționale Chișinău cu suportul BRD.

Contactat de ZdG, BRD a precizat că tehnica specială, care va fi procurată  cu implicarea  diasporei, va fi distribuită de DSE conform necesităților și ariei de acoperire. „Donațiile de utilaje (mașini pompieri, ambulanțe ș.a.) se vor distribui conform doleanțelor persoanelor donatoare (sat, raion, etc.) în comun cu DSE, BRD”, au spus reprezentanții BRD.

Totodată, ieri, 2 martie 2018, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) ni s-a spus că nu ar exista lipsuri privind dotarea tehnică a unităților de pompieri din țară, iar donațiile ar urma să se îndrepte spre formarea mai multor posturi de salvatori în localitățile rurale, cu scopul de a micșora timpul de răspuns la apeluri, în conformitate cu Programul de consolidare a serviciului salvatori şi pompieri în localităţile rurale ale R. Moldova. Serviciul de presă al instituției a menționat că este preconizată inaugurarea a peste 120 posturi de salvatori, punctele urmând a fi identificate pe parcurs.

Ieri, în localitatea Fundul Galbenei, Hâncești un incendiu a izbucnit într-o casă de locuit. Ajunși la fața locului, pompierii nu au putut opri flăcările, pentru că li s-a defectat furtunul. Ulterior, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI a dispus inițierea unei anchete de serviciu prin care va stabili circumstanțele intervenției efectivului de pompieri și salvatori în teren.

Sursa foto: piataauto.md