Bibliotecarele din Moldova – în vizită de studiu la Riga

Un grup de 10 bibliotecari din R. Moldova au efectuat o vizită de studiu la Riga, Letonia, în perioada 23-24 noiembrie, pentru a prelua experiența letonă în domeniul serviciilor moderne de bibliotecă și pentru a afla cum este percepută Educația Mediatică de către bibliotecari și alte organizații de presă.

În cele 2 zile, bibliotecarii moldoveni au avut posibilitatea să afle cum bibliotecarii letoni învață despre educația mediatică și cum reușesc să transmită cunoștințele mai departe, începând cu copii de grădiniță și terminând cu seniorii. Aceștia sunt instruiți la Centrul de dezvoltare a competențelor pentru bibliotecari din cadrul Bibliotecii Naționale, iar la întoarecerea în comunitatea lor transmit prin diverse moduri ceea ce au învățat. „Bibliotecarii noștri sunt încurajați să lucreze cu fiecare utilizator individual. Atunci când îi văd că răsfoiesc presa sau navighează pe net, să le explice în ce constă manipularea, dezinformarea și propaganda”, a menționat Marta Dziulma, coordonator de proiecte la Biblioteca națională și responsabilă de Educația Mediatică.

Picii de la grădiniță au cărți special create pentru acest curs: cu multe desene și cu foarte puțin text, în care personajele negative apar în ipostaze favorabile. Noi, bibliotecarii, încercăm să discutăm mai mult cu ei, îi încurajăm să pună cît mai multe întrebări. Educația vizuală le îmbunătățește înțelegerea vizuală,” spune șefa departamentului pentru copii.

Mai detaliat despre ce se întâmplă în domeniul Educației Mediatice în Letonia, bibliotecarele au aflat direct de la experții din domeniul mass-media. Ele au fost în vizită la Centrul Baltic de Excelență în Media (BCME), unde le-au avut ca moderatoare pe Rita Rudusa, directoarea executivă a centrului și Solvita Denisa-Liepniece, doctor în științele comunicării. Au aflat despre specificul Educației Mediatice în Letonia, care este în vizorul și sub coordonarea Ministerului Culturii, instituție responsabilă de elaborarea principiilor și a directivelor pentru acest domeniu.

De asemenea, au făcut cunoștință cu resursele din internet și multe exemple axate pe Educația Mediatică, pe care le folosesc în cadrul instruirilor pe care le organizează în bibliotecile din localitățile lor.În afară de Educația Mediatică, bibliotecarii au avut ocazia să viziteze Biblioteca Națională a Letoniei, una dintre cele mai mari biblioteci din spațiul UE, atât ca suprafață – 42.000 de m.p, cât și ca fond de carte – în jur de 6 mln. de exemplare. Au avut 5 ghizi diferiți, care le-au arătat toate departamentele „Templului Luminii”, situate la cele 12 nivele ale clădirii, construite în stil post modernist de către arhitectul leton – Gunars Birkerts. Au avut posibilitatea să vadă departamentele de carte rară și manuscrise, de cultură orientală, centrul pentru muzică și arte, centrul pentru adolescenți -15+, centrul de dezvoltare a competențelor la bibliotecari, departamentul de comunicare și PR, centrul de expoziții, sala de joacă și de studiu pentru copii, unde aceștia învață despre Educația mediatică și încă multe alte săli de studiu, conferințe, concerte, toate amenajate într-un stil modern și conectate la tehnologiile de ultimă generație.

„Este ceva nemaipomenit: foarte frumos și confortabil. Se pune accentul pe utilizatori – ca să se simtă bine, având la dispoziție toate resursele: calculatoare, cărți, informații digitale, săli de relaxare și meditație, servicii de care pot beneficia gratuit și o vedere extraordinară a părții vechi a orașului. Aș veni cu tare mare plăcere la așa un serviciu”, și-a împărtășit impresiile Svetlana Palii, bibliotecară din s. Gura Bîcului, Anenii Noi.

Chiar dacă este supertehnologizată – cărțile și utilizatorii se monitorizează printr-un sistem sofisticat de radio frecvență – biblioteca menține un echilibru între cărți și tehnologie. „Dacă în internet găsim informații, atunci în bibliotecă căpătăm cunoștințe”, ne spune Marta Dziulma, coordonator de proiecte la Biblioteca Națională.

După întoarcerea acasă, bibliotecarele vor pune în practică o serie din serviciile sau din practicile observate în vizita de studiu.

Această vizită a fost organizată de către Programul Novateca al IREX Moldova, în parteneriat cu programul Media al IREX Europa și Centrul Baltic de Excelență în Media (BCME).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Lilian 007

  Primarul interimar Silvia Raider (Radu) la noutățile în limba rusă pe Prime TV
  și-a dezvăluit planurile pentru bradul de Anul Nou nu numai pentru anul ăsta,
  dar și pentru anul viitor. Adică plahotniucka Silvia Raider este sigură că va sta
  crăcită în fotoliul lui Dorin Chirtoacă încă cel puțin mai mult de un an? Ne
  punem întrebarea cu ce drept? Și ce va face Dorin Chirtoacă în acest timp? Și
  ce va face unchiul Mișa Ghimpu? Sau marele stăpân uzurpator oligarhul
  Plahotniuk a dat ordin ca primăria Chișinăului să fie ocupată și gata? Ordinele
  se execută și nu se discută?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *