Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Barometru Demografic: Care este numărul…

Barometru Demografic: Care este numărul real al populației R. Moldova?

A fost lansat primul Barometru Demografic din R. Moldova.

În cadrul acestuia, experții Centrului de Cercetări Demografice din R. Moldova au examinat calitatea datelor statistice oficiale cu privire la numărul și structura populației R. Moldova. În acest context, în cadrul Barometrului au fost prezentate estimările alternative ale numărului și structurii populației realizate de Centrul de Cercetări Demografice al Institutul Național de Cercetări Economice în colaborare cu Institutul de Studii Demografice Max-Planck din Germania.

Astfel, în conformitate cu datele Biroului Național de Statistică, populația R. Moldova este de 3,55 milioane de locuitori, pe când estimările alternative arată că numărul real al populației țării constituie circa 2,9 milioane. Astfel, efectivul populației fiind supraestimat cu peste 660 de mii de persoane (16%).

Ca rezultat al analizei conduse s-a demonstrat că supra-estimarea numărului oficial al populației s-a produs în urma necorespunderii evidenței fluxurilor migraționale standardelor internaționale.

Valentina Istrati, șefa Direcţiei Statistica Demografică şi Recensământul Populaţiei a Biroului Național de Statistică a menționat, că datele recensămintelor sunt foarte importante pentru determinarea populației reale. Ea a explicat discrepanța depistată de Barometrul Demografic prin faptul că structura populației pe sexe și vârste este estimată anual doar pentru populația stabilă, care include toate persoanele înregistrate, inclusiv migranții care lipsesc în țară mai mult de un an.

Luând în considerare discrepanța enormă între numărul populației stabile și a celei prezente de facto pe teritoriul R. Moldova, cercetătorii au atenționat că are loc distorsiunea indicatorilor demografici și socioeconomici care se calculează în raport cu numărul populației, unii fiind subestimați, de exemplu ratele de fertilitate, de morbiditate și mortalitate, pe când indicatorul speranța de viață la naștere este supraestimat.

În baza rezultatelor Barometrului Demografic au fost propuse un set de recomandări ce țin de îmbunătățirea calității datelor statistice cu privire la numărul și structura populației, care includ recalcularea numărului de facto a populației țării și accelerarea procesului de prelucrare și diseminare a rezultatelor Recensământului Populației și al Locuințelor din 2014. De asemenea, a fost recomandat calcularea indictorilor demografici și socioeconomici în raport cu populația cu reședința obișnuită conform standardelor UE și introducerea modificărilor necesare în legislația națională cu privire la înregistrarea evenimentelor demografice în raport cu noțiunea de reședință obișnuită.

În același timp, Olga Gagauz, șefa Centrului de Cercetări Demografice, a subliniat, că principala recomendare este investirea în calitatea populației Republicii Moldova. „Nu numarul populației, ci calitatea populației determina nivelul de dezvoltare socio-economică a țării”, a explicat expertul.

„Care este numărul real al populației R. Moldova?” este primul Barometru din seria care vor fi lansate de către Centrul de Cercetări Demografice până la sfârșitul anului 2015. Barometrele au drept scop evaluarea situației demografice în domenii ce țin de dinamica populației, tineret și vârstnici și oferirea recomandărilor de politici care să investească în dezvoltarea umană.