Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Banca Mondială alocă 80 de…

Banca Mondială alocă 80 de mln. de dolari pentru reabilitarea drumurilor locale

Circa 300 de km de drumuri locale urmează a fi reparate în cadrul unui proiect de reabilitare și modernizare finanțat de Banca Mondială. În acest sens, Banca Mondială a aprobat o decizie privind alocarea a 80 de milioane de dolari Republicii Moldova.

Scopul proiectului este de a asigura acces rutier sigur şi durabil spre instituțiile medicale şi cele de învățământ. Accent se va pune pe reabilitarea drumurilor care vor permite copiilor din zonele rurale să beneficieze de acces sporit la școlile consolidate – “școli de circumscripție” – rezultate din optimizarea rețelei de școli.

De asemenea, planul prevede facilitarea mobilităţii cetățenilor, accesul sporit la serviciile sociale și economice, dar şi creșterea activității comerciale pe piețele internaționale și locale.

„Proximitatea Moldovei de cea mai mare piață din lume – Uniunea Europeană – subliniază importanța unei infrastructuri rutiere de calitate, care ar spori competitivitatea economică și creșterea bazată pe exporturi”, a declarat Alex Kremer, director pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale.

Din 1992, de când Moldova a aderat la Banca Mondială, peste un miliard de dolari SUA a fost alocat pentru implementarea a aproximativ 60 de proiecte în țara noastră. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 255 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea mediului de afaceri, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul ambiant și altele.

Corporația de Finanțare Internațională a investit 233 milioane de dolari SUA în 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.