Babuc răspunde profesorului care a semnalat o greșeala în testul la Limba și literatura română

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării consideră „inoportună”și „contraproductivă” analiza calității testului înainte ca acesta să fie publicat și susține că reconstituirea din memorie a subiectelor de la examen este interzisă. Reacția instituției conduse de ministra Monica Babuc vine la o zi după ce conferențiarul universitar, doctor habilitat și autor de manuale de limba română, Constantin Șchiopu, a semnalat existența unei „greșeli științifice” în testul de bacalaureat la Limba și literatura română.

Potrivit conferențiarului universitar, la un item, elevilor li s-a cerut să comenteze semnificația simbolului „cuvinte”, când, de fapt, „cuvinte” ar fi fost o sinecdocă în secvența propusă spre analiză.

În comunicatul de presă emis la 11 iunie, ministra Educației precizează că testele au fost formulate de experți în domeniu, deținători ai gradelor didactice unu sau superior și de deținători ai titlurilor științifice, dar dă asigurări că instituția va analiza minuțios toate sesizările privind calitatea testelor de la examenele de bacalaureat din sesiunea curentă și va asigura o evaluare corectă și obiectivă.

„Reamintim că este un Cod de etică al cadrului didactiv, iar învinuirile publice adresate unor cadre didactice de către alte cadre didactice reprezintă o încălcare a prevederilor acestui Cod. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării face apel către profesori să respecte prevederile codului menționat, fără a leza onoarea, demnitatea și reputația profesională a autorilor testului. De asemenea, îndemnăm profesorii, părinții și toate persoanele implicate în organizarea și reflectarea examenului de bacalaureat să contribuie la crearea unui climat favorabil pentru candidați, astfel încât aceștia să beneficieze de confortul emoțional necesar susținerii cu succes a examenelor”, se arată într-un comunicat de presă al MECC.

În vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor, Constantin Șchiopu a rugat Ministerul să examineze cazul și să elucideze problema prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii.

Examenul de BAC la Limba și literatura română s-a desfășurat la 8 iunie, curent. Rezultatele vor fi afișate la sfârșitul lunii iunie, la data de 27. Tot atunci, Agenția națională pentru Curriculum și Evaluare va face fublice și testele propriu-zise.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    SĂ DANSEZE ANINATĂ DE OLIGARH BĂBUCA MONICA SE PRICEPE!

    Am foarte mari dubii, că Băbuca Monica înțelege despre ce merge vorba! Dar iată să danseze aninată de oligarh se pricepe!

  2. Reporter

    SĂ DANSEZE ANINATĂ DE OLIGARH BĂBUCA MONICA SE PRICEPE!

    Am foarte mari dubii, că Băbuca Monica înțelege despre ce merge vorba! Dar iată, să danseze aninată de oligarh se pricepe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *