Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățeanul răpit de așa zisele…

Cetățeanul răpit de așa zisele forțe de ordin de la Tiraspol a fost eliberat, anunță autoritățile de la Chișinău

Cetățeanul R. Moldova care, potrivit autorităților de la Chișinău, a fost răpit joi dimineață de către așa numitele forțe de ordin de la Tiraspol a fost eliberat acum câteva clipe. Anunțul în acest sens a fost publicat pe site-ul Guvernului.

Joi dimineață, 29 octombrie, pe podul dintre localitățile Sănătăuca și Camenca, așa numitele forțe de ordin de la Tiraspol au răpit un cetățean al R. Moldova, locuitor din stânga Nistrului, care se deplasa spre locul de muncă. Potrivit unei note publicată pe site-ul Guvernului, cetățeanul a fost urcat cu forța într-un automobil și transportat într-o direcție necunoscută. Autoritățile de la Chișinău menționează că până acum se cunoaște nimic despre locul aflării persoanei răpit și nici despre starea în care se află.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului, totul s-a întâmplat în această dimineață în timp ce la Bender avea loc o nouă întrunire a membrilor Comisiei Unificate de Control.

„Delegația Republicii Moldova a subliniat că, în timp ce alte delegații ezită să condamne prezența și acțiunile ilegale în Zona de Securitate ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului, aceste structuri își continuă cu impertinență abuzurile îndreptate asupra populației.

Acest caz revoltător de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și de sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare se adaugă la lista fărădelegilor comise pe parcursul lunii octombrie de așa-numitul „mgb” în sectorul de Nord al Zonei de Securitate, iar delegația Republicii Moldova consideră că a fost posibil inclusiv datorită toleranței unor membri ai Comisiei care refuză chiar și punerea în ordinea de zi a problemei în cauză”, se arată în nota Guvernului.

Pentru noi este important să eliminăm din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare structurile de forță, care nu au dreptul să se afle acolo, iar prin aceasta să excludem sechestrarea oamenilor și îngrădirea liberei circulații”, a menționat conducătorul delegației Republicii Moldova, solicitând „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor cetățenilor sechestrați în Zona de Securitate și deținuți ilegal de structurile subordonate Tiraspolului”.

La 7 octombrie, patru cetățeni ai R. Moldova, printre care și un polițist de la IP Florești, au fost răpiți la Camenca de așa-numitele forțe de securitate din regiunea transnistreană.

Joi, 8 octombrie, doi cetățeni, printre care și ofițerul de poliție, au fost eliberați.

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au emis vineri, 9 ctombrie, un comunicat de presă prin care au anunțat că doi cetățeni ai R. Moldova sunt în continuare sechestrați de către așa-numitele forțe de ordin din stânga Nistrului.