Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Astăzi în centrul capitalei: Maratonul…

Astăzi în centrul capitalei: Maratonul Internațional Chișinău, ediția a patra

Azi, 30 septembrie, la Chișinău se desfășoară a doua zi din a patra ediție a Maratonului Internațional Chișinău.

Organizatorii anunță că, chiar în aceste clipe, în Piața Marii Adunări Naționale continuă să vină alergători, care își ridică pachetele de start. Mulți dintre cei, care vor evolua nu sunt la acest maraton pentru prima dată. Printre participanții din străinătate se numără cetățeni ai Sloveniei, Norvegiei, SUA, Kenya și Federația Rusă. În total, la Maratonul Chișinău vor participa reprezentanți a 50 de țări ale lumii, susțin organizatorii.

Startul Maratonului Chișinău este preconizat pentru ora 9.00. Participanții urmează să depășească una dintre distanțele alese în prealabil: maraton (42 km 195 m), semimaraton (21 km 0975 m), 10 km și 5 km.

În cadrul Chisinau International Marathon 2018 se va desfășura cursa distractivă în masă, Fun Run pe distanța de  1.5 km, la care vor lua parte zeci de mii de oameni.

De asemeni, e pentru prima dată în istoria Maratonului Chișinău, când vor participa și sportivii în scaune rulante. Pentru ei a fost creată o categorie specială, “Marathon for All”.

Organizatorii anunță că e pentru prima dată în istoria Maratonului Chișinău, când vor participa și sportivii în scaune rulante. Pentru ei a fost creată o categorie specială, “Marathon for All”.

Primăria municipiului Chişinău a anunţat anterior că în zilele de sâmbătă şi duminică, 29 şi 30 septembrie 2018, pe mai multe străzi din capitală va fi suspendat inclusiv traficul rutier, în legătură cu organizarea Maratonului Internaţional Chişinău – 2018, iar transportul public va circula pe trasee diferite.

Evenimentul este organizat de organizaţia obştească Sporter, care se prezintă ca fiind prima reţea sportivă de socializare din Moldova. A fost înfiinţată la 1 aprilie 2013. Organizația sportivă Sporter promovează sportul amator și profesionist din R. Moldova, organizând evenimente sportive de amploare, printre care Chisinau International Marathon, la care au participat peste 15 000 de persoane în ediția din 2016, Bălți Half Marathon 2017, competiția de înot în apă deschisă Ghidighici Sea Mile, cursa de ciclism Chisinau Criterium, cursa inedită prin beciurile vinicole Cricova Wine Run, campionatul de freediving Moldova Freediving, cursele costumate Maratonul de Crăciun și HellRun, dar și ștafeta ultramaraton prin toată Moldova – Rubicon.

În anul 2016, Maratonul Internaţional din Chişinău a primit statutul oficial AIMS devenind membru al Asociației Internaționale de Maratoane și Curselor de Distanță. AIMS este o asociație internaționale de maratoane și curse de distanță care reunește peste 400 de maratoane și curse din 120 de țări, acum Republica Moldova a devenit cea de-a 121 țară.

„Maratonul nu este un simplu eveniment sportiv. În primul rând, este o mare sărbătoare pentru oraş. Oamenii ies în stradă cu toată familia, îi susţin pe sportivi, le ţin pumnii şi se bucură pentru ei. Iar când ajungi la linia de finiş, împletind picioarele de oboseală, ţi se pune medalia comemorativă la gât, unii te bat pe umăr, te îmbrăţişează, te felicită, îţi spun cuvinte de încurajare, atunci încerci sentimentul că ai reuşit! Este cel mai bun sentiment din lume!”, – spune preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, Dmitri Voloşin, căruia îi aparţine ideea de a desfăşura Maratonul Internaţional Chişinău.

Ideea a fost  susţinută de structuri sportive importante, cum ar fi Ministerul Tineretului şi Sportului al RM, Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv, Federaţia de Atletism a RM, precum şi compania petrolieră importantă Petrom, care a devenit partenerul general al cursei. Este important că şi Federaţia Internaţională de Atletism a apreciat iniţiativa de desfăşurare a Maratonului de la Chişinău şi a promis în viitorul apropiat să includă competiţia în calendarul internaţional.

Astfel, primul maraton internațional oficial de la Chișinău a avut loc pe 26 aprile 2015  și a adunat 10 000 de participanți, care au concurat la probele de 3, 10, 21,0975 sau 42,195 kilometri. La cel de-al doilea maraton de la Chișinău, care a avut loc pe 17 aprilie 2016, au participat 15 000 de persoane.