Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Asociația Promo-LEX va monitoriza reforma…

Asociația Promo-LEX va monitoriza reforma poliției în R. Moldova

O poliţie liberă, neafiliată politic şi toleranţă zero faţă de corupţie. Acestea sunt câteva scopuri ale proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, prezentat astăzi, 1 iulie. Proiectul, care are un buget de 480 de mii de euro, este derulat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Potrivit experţilor, proiectul „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, are ca scop crearea unei poliţii care să servească pentru interesul cetăţenilor, o poliţie liberă şi neafiliată politic. Totodată, aceştia îşi propun să crească numărul femeilor în poliţie dar şi să reducă numărul accidentelor rutiere.

„Acest proiect va reprezenta cu siguranţă un adevărat pilon al controlului democratic al socităţii asupra procesului de reformă a poliţiei. Știm cu toții, cetățenii sunt exasperați deja de utilizarea în spațiul public al termenului de reformă. Astfel, proiectul va trebui să aducă acele schimbări de care are nevoie Poliția în raport cu cetățeanul”, susţine ministrul Afacerilor Interne, Andrei Nastase. 

Totodată, această reformă are menirea de a spori încrederea cetăţenilor în poliţie.

„Toţi ar trebui să se gândească la serviciile poliţiei şi nu forţele poliţiei. Cetăţenii R. Moldova au dreptul la servicii de calitate a poliţiei, fiindcă, într-o societate modernă aceasta stă la servicul cetăţenilor. Este o reformăcare este foarte aproape de una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene legată de buna guvernare și transparență”, susţine şeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Potrivit directorul Executiv Promo-LEX, Ion Manole, grupurile-țintă ale acestui proiect și beneficiarii lor sunt Inspectoratul General al Poliției, Ministerul Afacerilor Interne, organizațiile societății civile, dar și organizațiile din domeniul mass-media.

Proiectul a fost inițiat la 14 decembrie 2018 şi va fi încheiat la 13 decembrie 2021. Bugetul total este de 480 de mii de euro, contribuția UE fiind de 384 mii de euro.