Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ar putea să se scumpească…

Ar putea să se scumpească vinieta

Proprietarii automobilelor cu plăcuțe de înmatriculare străine vor trebui să achite mai mult pentru taxele de drum. Asta în cazul în care noul proiect al Ministerul Transporturilor, în care se propune majorarea preţurilor, va fi votat.

Potrivit site-ului autoexpert.md, vinieta ar putea ajunge până la cel puţin 300 de euro pentru perioada de un an, adică de trei ori mai mult decât în prezent. Autorii documentului îşi propun ca vinieta, pentru un an, să nu fie mai mică decât taxa de drumuri achitată de şoferii autoturismelor înmatriculate în Moldova.

Astfel, vinieta pentru şapte zile ar putea fi majorată de la patru la şase euro. Cea pentru o lună ar putea să coste 25 de euro, iar taxa pentru utilizarea drumurilor pentru jumătate de an ar putea creşte până la 150 de euro.

Conform statisticilor din 2013, numărul vinietelor cumpărate pentru o perioadă de jumătate de an şi mai mult a crescut de la 6.600 până la 22.000 în primele nouă luni ale acestui an. În această perioadă, din taxele pentru viniete s-au acumulat venituri la bugetul de stat de peste 55 de milioane de lei, cu 23 de milioane de lei mai mult decât în primele nouă luni ale anului trecut.

Pentru 2015, taxa de drum pentru un automobil înmatriculat în Moldova, cu o capacitate a motorului de 2.000 de centimetri cubi, este de 1.200 de lei, iar pentru camioanele cu o greutate de peste 10 tone aceasta ajunge la 4.500 de lei, adică de două ori mai mult decât preţul unei viniete pentru un an.