Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aprobat de Guvern: Veteranii vor…

Aprobat de Guvern: Veteranii vor beneficia gratuit de poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală

După ce veteranii au ieșit în stradă și au înaintat mai multe revendicări sociale, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărâre de Guvern prin care include veteranii de război în lista categoriilor de persoane care vor beneficia gratuit de poliție de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Cheltuielile pentru atribuirea statului de persoană asigurată veteranilor de război vor fi acoperite din contul și în limita transferurilor la bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern.

Totodată, Guvernul operează modificări și la Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Mai exact, soţii supravieţuitori ai participanţilor la cel de-al doilea război mondial sau la acţiuni de luptă în timp de pace, căzuţi la datorie, sau ai participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedaţi, sau ai persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, vor beneficia de alocații lunare de 500 de lei, adică cu 250 de lei mai mult decât până acum.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în R. Moldova sunt înregistrați 1 033 de beneficiari de alocații lunare de stat ce fac parte din categoria de soți/soții ai participanților la război. Costul pentru acoperirea majorării alocațiilor pentru această categorie de persoane se estimează la circa 258 de mii de lei lunar.

Modificările ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2020.