Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproape 250 de cazuri de…

Aproape 250 de cazuri de rujeolă, confirmate în R. Moldova

Foto: bljesak.info

Începând cu 1 ianuarie 2018 până la 10 septembrie 2018, în R. Moldova au fost înregistrate 244 cazuri confirmate de rujeolă, ceea ce înseamnă menținerea codului portocaliu de rujeolă, emis în luna august. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri s-a atestat în luna august, atunci când au fost înregistrate 239 de cazuri confirmate.

În perioada 1-10 septembrie 2018, au fost înregistrate 5 cazuri, iar alte 7 sunt suspecte și se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă în perioada 1.08.2018 – 07.09.2018 sunt: Ceadîr-Lunga – 147 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 8 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Hîncești – 1 caz și Chișinău – 1 caz.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a fi protejată de bolile transmisibile.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Părinții sunt încurajați:

– Să verifice dacă copilul său a fost vaccinat conform calendarului de vaccinare la medicul de familie sau asistentul medical.

– Să evite colectivele de copii și să se adreseze la medic, în caz dacă au fost în contact cu surse de boală (persoană bolnavă).

– Să fie vigilenți în cazul călătoriilor în țările vecine.

– Să informeze școala sau grădinița referitor la statutul de imunizare a copilului său.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că de la începutul anului 2018, cel puțin 37 de persoane au murit din cauza rujeolei. În total, peste 41 000 de copii și adulți din regiunea europeană a OMS au fost infectați cu rujeolă în primele 6 luni ale anului 2018. Numărul de cazuri înregistrate în această perioadă depășește cu mult totalurile pentru 12 luni raportate în ultimii zece ani.

Foto: Ministerul Sănătății