Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apel public: să nu procurăm…

Apel public: să nu procurăm echipament frigorific care funcționează pe bază de freon R22

Ministerul Mediului vine cu un apel public către consumatori și agenți economici să nu procure echipament frigorific (aparate de condiționare a aerului sau frigidere) care funcționează pe bază de freon R22 (HCFC-22).

Acest îndemn face parte dintr-un șir de inițiative menite să descurajeze sau să restricționeze utilizarea substanțelor cu potențial poluant sporit și să înăsprească controlul și monitorizarea introducerii pe piață și utilizării acestora.

A fost stabilit și recunoscut la nivel mondial că poluarea chimică intensă a atmosferei, în special cu freon, conduce nu numai la încălzirea globală, ci și la distrugerea stratului de ozon și apariția găurilor în stratul de ozon.

R. Moldova a ratificat anterior Convenția de la Viena pentru Protecția stratului de ozon și Protocolul de la Montreal, care se referă la angajamentul de a interzice sau limita consumul și producerea substanțelor care distrug stratul de ozon și de a asigura utilizarea de substanțe și tehnologii alternative care să evite distrugerea învelișului protector al Terrei, fără de care viața pe pământ nu este posibilă.

Prin Convenția și Protocolul menționate, consumul și producerea de freon R22 urmează a fi eliminate la nivel global, această substanță având potențial de distrugere a stratului de ozon ridicat, atunci când este dispersată în atmosferă.
Statele dezvoltate au demarat încă din 2004, reducerea consumului de freon R22, în R. Moldova însă consumul acestei substanțe a crescut constant, atingând cote maxime către anul 2009.

Începând cu anul 2013, în baza angajamentelor față de comunitatea internațională, R. Moldova este obligată să reducă eșalonat consumul de R22, fiind permis consumul doar a unei cantități limitate de substanță, iar în fiecare an această cantitate se va reduce, treptat, până la cota zero.

În consecință, deținătorii de aparate de condiționare a aerului sau de frigidere care funcționează pe bază de freon R22, nu vor mai putea utiliza aceste bunuri în viitorul apropiat, din lipsă de freon R22 pe piață.

În altă ordine de idei, Ministerul Mediului atenționează populația asupra faptului că în cazul acestui tip de freon este sporit riscul de fisurare a tuburilor prin care circulă agentul refrigerent și sunt posibile scurgeri de substanță în locuință sau spațiul unde este instalat echipamentul, astfel că pe lângă acumularea substanței nocive în atmosferă,se creează un potențial pericol pentru sănătatea populației, mai ales că există premise să fim precauți în privința potențialul cancerigen al acestei substanțe.

Pentru a evita repercusiunile menționate, Ministerul Mediului, recomandă procurarea și utilizarea echipamentului frigorific care funcționează pe bază de agenți frigorifici alternativi (oferta pieței este mai mult decât suficientă), a căror consum nu este restricționat, dar care sunt la fel de eficienți în asigurarea frigului și nu prezintă riscuri sporite pentru mediu și sănătatea cetățenilor.