Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apel public de atenționare a…

Apel public de atenționare a comitetelor părintești: „Nu colectați ilegal taxe la școli și grădinițe”

Un grup de părinți au făcut un apel de atenționare a comitetelor părintești privind colectarea ilegală a unor taxe la grădinițe și școli.

„Deși există în implementare instrumente de prevenire și combatere a corupției și taxelor informale, observăm o diversificare a tipurilor de taxe informale și majorarea sistematică a cuantumului acestora, apariția unor noi taxe, precum și salarizarea ilegală a unor angajați (paznici, deriticători, bucătari. personal didactic și chiar directori) din taxele impuse părinților, colectate prin constrângere și intimidare, în unele cazuri, precum și, hărțuirea elevilor și părinților. Luînd în considerație amploarea fenomenele menționate, asociațiile obștești Părinți solidari, CReDO, CNA Studențesc și semnatarii, au decis să atenționeze părinții și autoritățile în privința următoarelor:

Ilegalității acțiunilor comitetelor parintești, care țin de colectările ilegale a taxelor fixe informale. Solicităm informarea regulată a părinților și cadrelor didactice de către autoritățile de profil, în privința ilegalității colectării taxelor informale în structură financiară piramidală și atenționarea referitor la sancțiunile de care sunt pasibile;

Apel la respectarea cadrului legal și principiului de aderare benevola în activitatea asociațiilor obștești a părinților, întru susținerea dezvoltării instituțiilor de învățămînt, sesizarea oportunităților de autofinanțare, precum desemnarea a 2%;

Apel la parteneriat și integritate întru construirea unui sistem educațional liber de corupție, inclusiv cu scopul instituirii asociațiilor părintești locale, regionale și nationale, în perspectivă;

Apel către personalul didactic la respectarea prevederilor Codului Educației, Codului de Etică al cadrului didactic, neadmiterea implicării în procesul de colectare a taxelor informale și evitarea intimidărilor, hărțuirilor și constrîngerilor de achitare a taxelor informale sau aderare la asociațiile obștești ale părinților.

Apel către părinții responsabili, grupurile de inițiativă și asociațiile obștești la prezentarea, cât și solicitarea de informații pe lângă organizații și experți specializați, inclusiv prin intermediul colaborării cu scopul de a întocmi rapoarte alternative și dezvolta parteneriate”, se arată în Apel.

 

În același timp, Ala Revenco, reprezentanta AO  Părinți solidari, consideră că este necesară o transparentizare a resurselor publice alocate, precum și din alte surse către instituțiile de învățămînt și publicarea raporturilor trimestriale privind faptele de coruptie sesizate și sancţiunile disciplinare aplicate la nivelul sectorului educaţional legate de fapte de corupţie, precum și întocmirea propriilor rapoarte, alternative celor oficiale, pentru atragerea atenției la nivel național și internațional asupra fenomenului endemic de corupție. Ala Revenco îndeamnă la solidaritate și colaborare în acest sens.

Olga Bîtcă, reprezentanta AO CReDO, solicită autorităților reacționarea adecvată, conform unei practici uniforme la plîngerile părinților și solicită instituirea Consiliilor de Etică ale instituțiilor care ar examina pe intern astfel de plîngeri, ale organelor colegiale de supraveghere a gestiunii resurselor alocate și colectate legal, precum și autorităților de resort, finisarea elaborării și votării legii privind protecția avertizorilor de integritate și instituirii unui canal oficial de avertizare, cu opțiunea reală de protecție a anonimității și recepționării plîngerilor și prelucrării informațiilor parvenite.

Sanda Sandu, reprezentanta CNA Studențesc, consideră necesară consolidarea transparenței în procesul  utilizării fondurilor extrabugetare de către instituțiile de învățământ, eficientizarea rolului reprezentanților părinților și elevilor în prevenirea și lupta contra corupției sistemice din mediul educațional. Solicităm crearea unei platforme deschise de colaborare dintre societatea civilă de profil, instituțiile statului și cele educaționale cu scopul de a genera discuții și dezbateri privind integritatea și transparența sistemului educațional din RM și de a crea un set de mecanisme efective care urmează a fi aplicate de către stakeholders.

„Ne exprimăm grija cu privire la diversificarea tipurilor de taxe informale, apariția unor noi taxe, lipsa transparenței în instituțiile de învățământ, precum și, inexistența protecției efective a avertizorilor. Drept urmare, solicităm tuturor factorilor de decizie să ia măsuri reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent”, susțin semnatarii acestui Apel.