Principală  —  Ştiri  —  Social   —   APEL pentru mobilizarea autorităților în…

APEL pentru mobilizarea autorităților în abordarea prioritară a exploatării și abuzului sexual a copiilor în mediul online

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a declarat data de 18 noiembrie Ziua europeană de protecţie a copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual.

Iniţiativa este o continuare logică a prevederilor Convenţiei Consiliului Europei privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale (Convenţia de la Lanzarote), care solicită statelor europene incriminarea oricăror forme de abuz sexual împotriva copiilor şi cheamă autorităţile naţionale să adopte legi şi să ia măsuri de prevenire a violenţei sexuale faţă de copii, să protejeze victimele-copii şi să condamne abuzatorii.

În contextul ratificării de către R. Moldova, la 15 martie 2012, a Convenţiei Lanzarote, Centrul Internațional „La Strada”, Centrul Naţional de Prevenirea a Abuzului faţă de Copii, AO CCF Moldova – Copil Comunitate Familie şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului lansează un Apel, prin care solicită autorităţilor guvernamentale, societăţii civile, mass media să abordeze în mod prioritar subiectul pe agenda publică.

„Astăzi putem declara că avem un vacuum informaţional privind siguranţa on-line a copiilor şi riscurile utilizării neinformate şi neprotejate a tehnologiilor informaționale. Un studiu naţional realizat de Centrul International „La Strada”, arată că 13,3% dintre copiii intervievaţi au fost expuşi vizionării imaginilor pornografice, alte 12% sunt hărţuiţi on-line şi nu cunosc cum să reacţioneze, iar 11% dintre intervievaţi (printre care 29% copii cu vârsta de 12 ani) s-au confruntat cu propuneri indecente făcute de persoane pe care le-au cunoscut prin intermediul Internetului. Un alt studiu naţional, realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, arată că 53% din populaţia ţării consideră că există în Moldova grupuri de copii şi tineri cu risc mare de a se angaja în activităţi sexuale, în schimbul unei plăţi sau alte beneficii. Consecințele inacțiunii autoritarilor sunt confirmate şi prin datele Inspectoratului General al Politiei, care atesta că sute de copii sunt abuzaţi şi exploataţi sexual on-line.

În situația în care anual se înregistrează numeroase cazuri de hărțuire, exploatare, acostare a copiilor în spaţiul online, constatăm că autoritățile competente nu manifestă suficientă voință, nu dispun de instrumentele potrivite pentru prevenirea numeroaselor cazuri, pentru protecția copiilor, dar și de servicii pentru reabilitarea și reintegrarea acestora atunci când devin victime ale fenomenului dat. Deși măsuri de protecție a copilului se regăsesc în majoritatea strategiilor și documentelor de politici publice ce vizează domeniul protecției sociale, subiectul prevenirii abuzului și exploatării sexuale a copiilor, în special în mediul on-line, este abordat sporadic, segmental şi poartă un caracter haotic.
Sunt 4 ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei Lanzarote, însă până în prezent nu avem nici un document oficial (Plan de Acțiuni, Strategii de prevenire și protecție a copilului în mediul on-line, Agendă guvernamentală privind siguranţa copiilor on-line) care să responsabilizeze autoritățile și să asigure implementarea măsurilor necesare pentru protecția copiilor în mediul on-line. În acelaşi timp, comunitatea internațională și europeană deja implementează în complex și sistemic acțiuni ce vizează protecția și prevenirea abuzului on-line a copiilor – EU Digital Agenda, Strategia europeană a reţelei INSAFE „Împreună, să facem Internetul mai sigur”. Autorităţile R. Moldova s-au limitat doar la crearea Centrului de Combatere a Crimelor Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, însă o singură entitate polițienească nu poate să substituie răspunsul complex şi holist al statului la infracțiuni cu caracter sexual asupra copiilor, inclusiv în spațiul on-line.

Prin acest Apel dorim să mobilizăm toate organizațiile societăţii civile şi media în a solicita Guvernului Republicii Moldova și autorităților competente:
– crearea unui cadru instituţional comun – a unei Platforme multi-instituţionale de lucru pe lângă prim-ministrul R. Moldova, care să adune la aceeași masă actorii relevanți din domeniul prevenirii și protecției copilului de abuzuri şi ilegalităţi în mediul on-line și să abordeze subiectul în mod expres, având şi un mandat comun de intervenție; Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, Ministerul Tehnologiilor Informaționale şi Comunicaţiilor, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), precum şi mediul privat specializat reprezintă unii dintre cei mai importanți actori ce trebuie să se regăsească pe această Platformă;

– elaborarea unui Plan de acțiuni tematic care să servească drept mandat comun şi să responsabilizeze autorităţile relevante în implementarea acțiunilor îndreptate spre reducerea riscurilor abuzului și exploatării on-line a copiilor şi spre instituirea unui mecanism de monitorizare a acestuia la nivel naţional;

– crearea Platformei şi elaborarea Planului de Acţiuni comun trebuie realizate în termeni cât mai urgenți.
Abordarea în complex și sistemică a fenomenului, dar și coordonarea eforturilor comune prin plasarea acestuia în rândul priorităților agendei guvernamentale este iminentă şi nu va permite diminuarea importanței acestui subiect printre alte planuri de acțiuni și strategii, nerespectarea obligațiunilor asumate și pasarea responsabilității de la o autoritate la alta. Cu cât mai mult vom amâna abordarea subiectului dat, cu atât mai conștient abandonăm copiii din R. Moldova în faţa pericolelor care le pot afecta viaţa. Copiii, care, dimpotrivă, trebuie împuterniciți prin cunoștințe și instrumente de auto-protecție şi care au nevoie de un mediu sigur on-line și de autorități cu capacități de reacție și protecție”, scrie în apel.