Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apa din peste 24% din…

Apa din peste 24% din şcolile din R. Moldova nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici și microbiologici

Apa din peste 24% din şcolile din R. Moldova nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici şi microbiologici. Cea mai mare parte din instituțiile pentru copii au parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat şi amoniac.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, actualmente, în R. Moldova activează 1497 instituții de educație timpurie. Majoritatea instituțiilor de educație timpurie sunt racordate la sistemul de asigurare centralizat cu apă și constituie 95,2%, iar din fântâni publice  – 4,8%.

Ponderea cea mai mică a racordării la sistemul centralizat cu apă au fost atestate în instituțiile din raioanele Glodeni și Briceni – 67,7%, Rezina – 85,2% şi Cantemir – 80,9%.

Cele mai multe instituții de educație timpurie sunt asigurate cu apă din fântâni publice în raioanele Briceni – 32,3%, Cantemir – 19,0%, Ungheni 16,7%. Rezina – 14,8%, Fălești 10,9%.

În țară activează 1271 instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Instituțiile de învățământ sunt racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă în proporție de 96,4%, iar din fântâni publice sunt asigurate cu apă 3,6% instituții de învățământ.

La sistemul de asigurare centralizat cu apă sunt racordate instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal sunt în raioanele Cantemir – 86,7%, Briceni – 80%, Rezina -79,3%, Glodeni – 75%, Fălești -73,5%. Ponderea cea mai mare de instituții din raioanele Leova -34,6%, Fălești – 26,4%, Rezina și Briceni – 20,0% au asigurarea cu apă din fântâni publice.

Cea mai mare parte din instituții pentru copii din raionale menționate au parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac.

 În acest context ANSP recomandă următoarele:

  • Utilizarea apei din surse sigure de alimentare cu apă potabilă;
  • Implementarea tehnicilor adecvate de tratare cum ar fi defluorizarea, dedurizarea (eliminarea sărurilor de calciu și magneziu), etc, care să asigure instituțiile pentru copii cu apă de calitate;
  • Fierberea apei înainte de a fi consumată, în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiționate de calitatea apei;
  • Responsabilizarea conducătorilor instituţiilor de învăţământ, autorităţilor administraţiei publice locale și a organelor locale de specialitate din domeniul învățământului pentru asigurarea accesului copiilor la condiţii de asigurare cu apă, sanitație și „igienice adecvate în instituțiile pentru copii;
  • Organizarea de către subdiviziunile ANSP, personalul din instituțiile pentru copii a campaniilor periodice de informare şi iniţiere a părinților, copiilor și personalului din instituțiile pentru copii în probleme ce ţin de protecţia apei potabile şi impactul acesteia asupra sănătăţii şi promovarea practicilor igienice pozitive în rândul copiilor.