Antreprenorii din R. Moldova, obligați să prezinte datele despre beneficiarii efectivi

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat la 24 august, curent, că datele privind beneficiarii efectivi sunt trecute în Registrul de stat al persoanelor juridice şi al întreprinzătorilor individuali începând cu această săptămână.

Măsura a fost luată în vederea executării prevederilor art.14 din Legea nr. 308 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Prin urmare, persoanele juridice și întreprinzătorii individuali sunt obligați să prezinte organului de înregistrare de stat, respectiv ASP, informația solicitată cu privire la beneficiarul efectiv și să informeze imediat despre schimbarea datelor acestora.

Informația despre beneficiarul efectiv se prezintă în câteva cazuri:

  • la înregistrarea de stat a întreprinzătorilor individuali, organizațiilor necomerciale, societăţilor cu răspundere limitată, societăţilor pe acţiuni;
  • în cazul înregistrării, reorganizării sau lichidării societăţilor cu răspundere limitată şi a societăţilor pe acţiuni;
  • precum și la înregistrarea de stat a modificărilor operate în datele înscrise în Registrul de stat al persoanelor juridice şi în Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali.

ASP precizează că este interzisă înregistrarea de stat a persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali în lipsa datelor despre beneficiarul efectiv și/sau dacă informația prezentată este neveridică sau incompletă.

Cine este beneficiarul efectiv

Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează în ultimă instanță o persoană fizică sau juridică ori beneficiar al unei societăți de investiții sau administrator al societății de investiții sau persoană în al cărei nume se desfășoară o activitate sau se realizează o tranzacție și/sau ce deține, direct sau indirect, dreptul de proprietate sau controlul asupra a cel puțin 25% din acțiuni sau din dreptul de vot al persoanei juridice ori asupra bunurilor aflate în administrare fiduciară.

Foto: petrelaw.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *