Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA atenționează întreprinderile de produse…

ANSA atenționează întreprinderile de produse lactate „necinstite”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat ieri, 20 februarie, o întâlnire cu reprezentanții întreprinderilor de fabricare a produselor lactate din R. Moldova. „ANSA a convocat această întrunire pentru a aduce la cunoștința procesatorilor rezultatele testelor de laborator, dar și pentru a identifica activitățile care se cer a fi întreprinse pe acest segment… Nu vom mai tolera comercializarea produselor neconforme”, a subliniat Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA.

În cadrul ședinței de ieri, reprezentanții ANSA au prezentat rezultatele finale după examinarea celor 141 de produse lactate, dintre care 107 produse autohtone și 34 de import. Potrivit lor, în urma verificărilor de laborator s-au depistat neconformități la 7 produse autohtone. Este vorba despre:

  • Brânza proaspătă de 5% a Fabricii de unt din Florești care conține 10,61% de grăsimi vegetale;
  • Produsele Incomlac: Unt crestianscoe 72,5%, care conține 15.54% de grăsimi vegetale; Brânza proaspătă de vaci 9% conține 90,53% de grăsimi vegetale;  Brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert 26% – 60,81% de grăsimi vegetale; Brânzica dulce „Mic Vis„ cu caise 4% – 34,8%  de grăsimi vegetale.
  • Produse SA JLC: Brânza proaspătă de vaci 2% cu 14,93% de grăsimi vegetale și Brânza proaspătă de vaci 5% cu 21,75% de grăsimi vegetale.

Ce ține de produsele lactate de import un conținut mare de grăsimi vegetale au fost găsite în produsele:

  • Importator SRL „Cariba-Agro”, producător „Icineanschii molocino-conservnîi combinat”, Ucraina, importă două produs lactate cu un conținut bogat de grăsimi vegetale: Lapte concentrat fiert cu zahăr „Irisca” 8,5% cu 93,77% de grăsimi vegetale, precum și Lapte integral concentrat cu zahăr cu 11,66% de grăsimi vegetale.
  • Prost la capitolul „onestității cu consumatorul” stau și alți doi importatori: Importatorul SRL „Andecris”, producător „LitinDairy”, Ucraina: Brânză cu cheag tare „Bilozgar-Extra” 45% – 56,52% de grăsimi vegetale, precum și Importatorul SA „Incomlac”. Producător „ProdLacta”, România: Brânzică glazurată cu aromă de vanilie 20% cu 77,51% de grăsimi vegetale.

Potrivit celor de la ANSA, pentru toți producătorii și importatorii menționați au fost întocmite Procese-Verbale de Contravenție cu privire la aplicarea amenzei conform Codului Contravențional art. 344, pct. 2, lit. C, ce constituie 12.000-15.000 de lei. Totodată, a fost emisă dispoziția prin care producătorul/importatorul se obligă să retragă din rețeaua de comerț produsele falsificate.

Amintim că, la 5 februarie 2018, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, în cadrul unei ședințe operative,  că a fost aprobată o listă de acțiuni pentru verificarea produselor lactate. Această decizie a venit după ce, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare a prezentat parametrii de calitate a produselor lactate ce pot fi găsite pe rafturile din magazinele din țară.

Potrivit investigației efectuate la comanda portalului de știri logos-press.md şi finanțată de Fundația Est-Europeană, din cele 126 de produse verificate de la 45 de companii autohtone şi străine, un sfert din ele conțin grăsimi vegetale care depășesc cu mult norma admisibilă de 5%.

Mai multe detalii despre „stăpânii” laptelui citiți în articolul: Stăpânii laptelui. Oamenii care gestionează cei mai mari producători de lactate din R. Moldova