Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA atenționează: „Boala virală pesta…

ANSA atenționează: „Boala virală pesta porcină poate ajunge și în R. Moldova”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează cetățenii R. Moldova, în special producătorii și deținătorii în gospodăriile casnice a porcilor, despre pericolul major de pătrundere a focarului de boala virală Pesta Porcină Africană, care deja a fost depistat în mai multe regiuni din Ucraina. În acest sens, ANSA a înăsprit măsurile de precauție pentru a nu permite focarul să pătrundă în țara noastră.

„Avem câteva focare în regiunea Odessa și riscul ca această boală să pătrundă în R. Moldova este foarte mare. Măsurile care urmează a fi întreprinse sunt foarte serioase. Au fost implicate toate instituțiile statului pornind de la frontiera de stat, vama și terminând cu primăriile din localități, poliția și alte organe care urmează să întreprindă diferite măsuri pentru a preveni pătrunderea acestei boli pe teritoriul țării”, a menționat Gheorghe Gabari, directorul general al ANSA.

Specialistul atenționează că în cazul în care acest virus ajunge și la noi, animalele contaminate urmează a fi nimicite. „De exemplu, la o fermă din Lituania s-au nimicit deodată 20 mii de porci, iar în Ucraina – 40 mii. Problemele cele mai grele țin de gospodăriile casnice, unde este mai complicat ca stăpânii să respecte toate normele de sanitarie necesare. Cele mai mari riscuri prezintă mistreții sau porcii sălbatici, care sunt liberi și răspândesc această boală. De aceea, împreună cu întreprinderea de stat „Moldsilva” întreprindem diverse măsuri ca în caz de înregistrare de asemenea cazuri să intervenim promt. Avem laborator dotat pentru a depista această boală”, a adăugat directorul ANSA.

„Oamenii trebuie să fie atenți atunci când procură carnea de porc, în special dacă văd că prețul este mic, ceea ce este dubios. Dacă porcul este infectat de această boală, el trebuie nimicit și în nici într-un caz tăiat și consumat”, a atenționat Vsevolod Stamati, directorul general adjunct al ANSA.

Menționăm că pesta porcină este o boală virală, contagioasă, ce afectează porcii domestici și cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi de proporții mari crescătorilor de porci. Se poate transmite pe distanțe lungi, prin intermediul materialelor care au intrat în contact cu animalele bolnave sau cu produsele din carne infectate. Transmiterea are loc prin contact direct dintre porcii domestici sau sălbatici, bolnavi și cei sănătoși. Se răspândește prin contactul cu secrețiile (lacrimi, salivă) și fecalele animalelor infectate. Porcii sănătoși se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoși în cadrul mișcărilor necontrolate sau ilegale a animalelor (transport, vânzare, târguri) și de către oameni, păsări, insecte.

Porcii bolnavi de pesta porcină clasică prezintă modificări de comportament: beau multă apă, se deplasează greoi și au tremurături musculare, nu au poftă de mâncare, iar pe corp apar pete colorate în roșu închis.