Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANRE a decis ieftinirea tarifului…

ANRE a decis ieftinirea tarifului de furnizare a gazelor naturale cu 20,3%. Noile tarife sunt valabile pentru anul 2018

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 16 martie, noile tarife și prețuri la gazele naturale. După aproape două ore de dezbateri,  timp în care reprezentanții Moldovagaz și-au exprimat dezacordul față de tarifele propuse de ANRE, iar experții în energetică au declarat că acestea trebuiau schimbate încă acum jumătate de an, ANRE a decis ieftinirea tarifului de furnizare a gazelor naturale cu 20,3%.

Potrivit noilor prețuri, consumatorii casnici, care înregistrează un consum lunar de până la 30 de metri cubi, vor achita 4 705  lei pentru o mie de metri cubi, adică în jur de 4,7 lei pentru un metru cub (o descreștere cu 20,1%).

Consumatorii casnici, cu un consum lunar de peste 30 de metri cubi, vor achita 4 895 de lei pentru o mie de metri cubi, cu 1 243 de lei mai puțin față de prețul anterior (o descreștere cu 20,3%).

Tariful pentru centralele electrice și centralele termice, tariful va fi de 4 018 lei pentru o mie de metri cubi, cu 983 de lei mai puțin față de prețul anterior (în descreștere cu 19,7%).

Directorul ANRE, Tudor Copaci, a explicat că revizuirea tarifelor pentru gazele naturale, potrivit legislației, se face anual, din acest motiv, ANRE nu a făcut revizuirea acum jumătate de an în urmă, atunci când mai mulți experți în energetică au solicitat acest lucru.

Copaci a menționat că principalii factori care au dus la diminuarea prețurilor la gazele naturale au fost prețul mediu anual de procurare a gazelor naturale importate, prognozat pentru anul 2018, dar și modificarea cursului de schimb a monedei naționale.

„S-au luat în considerație și devierile pozitive de 270 de milioane care au dus la micșorarea acestui tarif. Aș vrea să mai menționez că toți consumatorii din R. Moldova care vor achita facturile pentru 2018, vor achita cu 1,5 miliarde de lei mai puțin față de anul trecut”, a menționat directorul ANRE.

Tarifele aprobate sunt valabile pe tot parcursul anului 2018. Moldovagaz va face recalculările corespunzătoare pentru perioada, începând cu 1 ianuarie 2018. Moldovagaz a solicitat diminuarea tarifului cu doar 11%, însă după ce specialiștii ANRE au efectuat calculele, tariful a fost diminuat cu 20,3%, pe motiv că Moldovagaz nu a prezentat argumente suficiente. Astfel,  diferența dintre diminuarea aprobată și cea solicitată de Moldovagaz constituie 461 de milioane de lei.

Copaci explicat cum a fost stabilit cursul valutar care a fost luat în calcul la revizuirea prețurilor.

„Noi am luat cursul prezentat de Ministerul Economiei, coordonat cu FMI, care a fost utilizat pentru aprobarea bugetului  de stat pentru 2018 și celelalte bugete. De aceea noi am luat un curs valutar prognozat pentru anul 2018, care este utilizat de toate instituțiile statului (…), noi nu putem să luăm alt curs. Toate aprecierile leului care vor fi până la sfârșitul anului, toate se vor lua în considerație ca devieri tarifare  pozitive și se va diminua cu această cantitate la următoarea ajustare a tarifului. Consumatorul nimic nu pierde și nici nu câștigă”, a spus directorul ANRE. 

Noua Metodologie de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, elaborată de ANRE, a fost examinată la 22 februarie, curent, în ședință publică, înainte de a fi supusă votului. Potrivit directorului general al ANRE, Tudor Copaci, metodologia a fost expusă consultațiilor publice, avizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Justiției și Centrul Național Anticorupție și expertizată de reprezentanții Comunității Energetice și un specialist european.

Foto antet: captură Privesc.eu