Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANI a constatat că fostul…

ANI a constatat că fostul director S.A. „FEE-Nord” Ruslan Antoniuc a admis un conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță miercuri, 15 decembrie, că a constatat trei conflicte de interese și o incompatibilitate de funcție, care au fost admise în funcția publică de patru subiecți ai declarării. Astfel, Ruslan Antoniuc, fostul director al S.A. „FEE-Nord” riscă interdicții, iar primarul din Mincenii de Jos și doi consilieri locali din Valea Perjei și Coșcodeni au primit câte o amendă și respectiv o atenționare.

În primul caz, ex-directorul „FEE-Nord” Ruslan Antoniuc a admis un conflict de interese în timpul exercitării funcției de administrator în cadrul acestei societăți pe acțiuni. Mai exact, Antoniuc a încheiat trei acte juridice cu tatăl său – contractul individual de muncă prin care a fost angajat în cadrul societății în calitate de șofer și ordinele de primire la muncă și acordare a concediului.

„Deși a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere, subiectul de control nu a răspuns la niciun demers expediat de inspectorul de integritate. Dacă actul va rămâne definitiv, acesta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani”, precizează ANI.

Și primarul din satul Mincenii de Jos din raionul Rezina a avut un interes personal cu o persoană apropiată pe perioada celor două mandate obținute. Conform ANI, acesta a semnat mai multe acte juridice și administrative în care este vizată cumnata sa, care a fost angajată în anul 2017 în funcția de director al casei de cultură. Potrivit ANI, în situația respectivă, alesul local ar fi trebuit să se abțină de la semnarea actelor și să declare la ANI apariția situației de conflict în raport cu cumnata. Iar, în timp de trei zile ar fi obținut o soluție din partea inspectorilor de integritate.

„Cu o încălcare a fost stabilit și un consilier local din localitatea Valea Perjei din raionul Cimișlia. Acesta a participat la luarea unei decizii, în cadrul ședinței Consiliului, în care a fost vizată o firmă, pe care o administra. Astfel, el a reușit să obțină o plată anuală de 2% din prețul normativ,  pentru arendarea unor terenuri cu destinație agricolă, cu o suprafață de peste 3 hectare, care sunt aferente firmei sale”, se mai arată în nota informativă a ANI.

Totodată, în incompatibilitate de funcție s-a aflat un alt consilier din satul Coșcodeni, raionul Sângerei. Alesul local nu a renunțat în termen de 30 de zile de la funcția de director interimar al grădiniței din localitatea Flămânzeni.

Potrivit noilor modificări ale legislației ANI, primarul localității Mincenii de Jos și consilierul local din Valea Perjei s-a ales cu câte o amendă pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictului de interese, iar alesul local din Coșcodeni a primit o atenționare de la inspectorul de integritate pentru această primă încălcare.