Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Angajații din spitale care activează…

Angajații din spitale care activează în garda de noapte vor primi suplimente la salarii

Personalul din instituțiile medico-sanitare publice, care, potrivit programului de muncă își desfășoară activitatea pe timp de noapte, va beneficia de supliment financiar pentru munca de noapte. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat de cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de astăzi, 11 septembrie.

„Până acum, micile majorări pentru garda de noapte erau atât de mici, încât nu prezentau nicio motivație, iar instituțiile medico-sanitare se confruntau cu lipsă de personal medical pentru aceste ore. Se întâmpla ca în spital să avem persoane care aveau gărzi fără întrerupere, ceea ce impune un surmenaj enorm. Am primit mesaje în care oamenii declarau că se întâmpla să lucreze 72 de ore fără întrerupere. De asemenea, în serviciul de asistență medicală urgență aveam echipe fără asistenți medicali. Prin această decizie vrem să facem prima majorare și vreau să declar că în sistemul medical este nevoie de a majora salariile”, a declarat ministra Ala Nemerenco în cadrul ședinței de Guvern.

Astfel, în urma modificărilor, personalul care activează între orele 22.00 și 6.00, va beneficia pentru aceste ore de muncă de un supliment financiar. Suplimentul va fi stabilit în sumă fixă, integral pentru 8 ore de muncă, în dependență de complexitatea activității.

Suplimentele vor fi acordate după cum urmează:

Cheltuielile preliminare necesare pentru implementarea proiectului se estimează la circa 338,7 milioane de lei anual, și respectiv 28,2 milioane de lei lunar, resurse financiare identificare în cadrul fondurilor obligatorii de asistență medicală.