Angajații din spitale care activează în garda de noapte vor primi suplimente la salarii

Personalul din instituțiile medico-sanitare publice, care, potrivit programului de muncă își desfășoară activitatea pe timp de noapte, va beneficia de supliment financiar pentru munca de noapte. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat de cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de astăzi, 11 septembrie.

„Până acum, micile majorări pentru garda de noapte erau atât de mici, încât nu prezentau nicio motivație, iar instituțiile medico-sanitare se confruntau cu lipsă de personal medical pentru aceste ore. Se întâmpla ca în spital să avem persoane care aveau gărzi fără întrerupere, ceea ce impune un surmenaj enorm. Am primit mesaje în care oamenii declarau că se întâmpla să lucreze 72 de ore fără întrerupere. De asemenea, în serviciul de asistență medicală urgență aveam echipe fără asistenți medicali. Prin această decizie vrem să facem prima majorare și vreau să declar că în sistemul medical este nevoie de a majora salariile”, a declarat ministra Ala Nemerenco în cadrul ședinței de Guvern.

Astfel, în urma modificărilor, personalul care activează între orele 22.00 și 6.00, va beneficia pentru aceste ore de muncă de un supliment financiar. Suplimentul va fi stabilit în sumă fixă, integral pentru 8 ore de muncă, în dependență de complexitatea activității.

Suplimentele vor fi acordate după cum urmează:

Cheltuielile preliminare necesare pentru implementarea proiectului se estimează la circa 338,7 milioane de lei anual, și respectiv 28,2 milioane de lei lunar, resurse financiare identificare în cadrul fondurilor obligatorii de asistență medicală.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *