Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amenzi de până la 5000…

Amenzi de până la 5000 de lei pentru transporturile cu greutăţi ce depăşesc limitele admise. Atenționarea ANTA

În perioada 9-13 decembrie, inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) au monitorizat activitatea pe drumurile publice a transporturilor cu greutăţi şi/sau gabarite ce depăşesc limitele admise, precum și respectarea condițiilor de efectuare a operațiunilor de transport menționate.

Astfel, în cadrul acțiunilor întreprinse, 12 conducători auto s-au ales cu amenzi de până la 5000 lei, prevăzute de art. 224, alin. (11) Cod contravenţional, pentru transportarea încărcăturilor fără deținerea autorizației speciale de transport (AST) pentru transporturile cu greutăţi şi/sau gabarite ce depăşesc limitele admise, cu aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, conform prevederilor art. 439 indice (1) al Codului contravențional.

În acest sens, într-un comunicat de presă, ANTA atenționează operatorii de transport rutier că, în conformitate cu prevederile art. 62 indice (1) alin. (2) al Codului transporturilor rutiere nr. 150 din 17.07.2014, „efectuarea transportului rutier de mărfuri cu vehicule rutiere, înmatriculate în Republica Moldova sau în alte state, pe drumurile publice cu depășirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe și/sau dimensiunilor maxime admise este permisă numai în baza autorizației speciale, eliberată de Agenție, în condițiile stabilite de Regulamentul cu privire la efectuarea pe drumurile publice a transporturilor rutiere cu greutăţi şi/sau gabarite ce depășesc limitele stabilite și doar pentru transportul bunurilor indivizibile sau în situația când vehiculul depășește prin construcție masele și/sau dimensiunile maxime admise”.

De la începutul anului 2019, pentru încălcarea prevederilor date, de către inspectorii Agenției au fost întocmite 115 procese-verbale cu privire la contravenție, fiind aplicate amenzi în mărime de 486 000 de lei.

Foto: anta.gov.md