Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasadorul României în R. Moldova,…

Ambasadorul României în R. Moldova, despre Ziua Limbii Române: Marcarea concomitentă a acestei sărbători dovedește încă o dată unitatea dintre România și R. Moldova

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți vorbitorii de limbă română. Ioniță a menționat că marcarea concomitentă a acestei sărbători dovedește încă o dată  unitatea de limbă, etnie, cultură, care leagă, inseparabil, România și R. Moldova. 

„Pe ambele maluri ale Prutului, în România și în R. Moldova, sărbătorim astăzi unul dintre simbolurile noastre fundamentale: limba română. Marcarea concomitentă a acestei sărbători dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, unitatea de limbă, etnie, cultură care leagă, inseparabil, România și R. Moldova.

Prin limba română ne păstrăm tradițiile spirituale și demonstrăm ca aparținem spațiului comun de civilizație europeană. Prin limba română suntem mândri de identitatea noastră națională și putem contribui la îmbogățirea marii familii europene. În limba română trăim, iubim, muncim și murim.

Cu toții avem o datorie sfântă să transmitem mai departe, generațiilor viitoare, bogația limbii române și valorile comune care ne-au consfințit perenitatea în zona noastră geografică și ne-au făcut remarcați și apreciați în cultura europeană și universală”, a spus Daniel Ioniță.

Anterior, Daniel Ioniță a oferit un interviu pentru ZdG în cadrul căruia  subliniat că nu cunoaște nicio diferență între limba română și limba moldovenească.

— Datele ultimului recensământ din R. Moldova au arătat că 7% se declarau români, 23% declarau că vorbesc limba română. Credeţi că e o incoerenţă în recensământ sau oamenii încă nu fac diferenţa între etnii şi limbi?

— Dumneavoastră cunoaşteţi că ar exista vreo diferenţă dintre limba română şi limba moldovenească? Eu nu cunosc să existe o astfel de diferenţă.

— Deci, nu utilizaţi un dicţionar când comunicaţi cu cei din R. Moldova?

— Să ştiţi că sunt de aproape un an de zile aici şi nu am avut nevoie niciodată de un traducător atunci când am interacţionat cu cetăţenii R. Moldova. Pe de altă parte, potrivit normelor europene, fiecare cetăţean are dreptul să se autoidentifice cu o etnie anume. Prin urmare, acest drept trebuie să fie de asemenea integral respectat.

Citiți aici interviul integral:

Interviu: „Asistenţa României este destinată tuturor cetăţenilor R. Moldova, indiferent de etnie, de limba pe care o vorbesc, de locul în care trăiesc şi de Dumnezeul în care cred”