Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasadorul Canadei în R. Moldova,…

Ambasadorul Canadei în R. Moldova, despre încrederea cetățenilor în guvernare, transparență și justiția independentă

În contextul unei vizite la ZdG, Ambasadorul Canadei în România, R. Moldova și Bulgaria, Kevin Hamilton a vorbit despre importanța transparenței guvernului și a unei justiții echitabile pentru R. Moldova. Hamilton a punctat că cetățenii trebuie să simtă că pot trage la răspundere guvernarea pe tot timpul mandatului, nu doar în ziua electoralelor. 

Încrederea cetățenilor în guvernare poate avea loc numai dacă există un sistem transparent și numai dacă cetățenii simt că au acces la guvernarea lor și că pot trage la răspundere guvernul pe timpul mandatului, nu doar în ziua alegerilor. Asta e, consider, foarte important.

De asemenea, investitorii și partenerii internaționali vor avea încredere într-o anume țară, numai dacă vor simți că investițiile lor sunt în siguranță și dacă vor simți că interacțiunea lor cu acea țară, economică sau de orice alt fel, va fi sprijinită de un sistem judiciar obiectiv și independent. Respectiv, dacă Moldova poate dovedi acești indicatori, aceasta va fi cu atât mai bine pentru țară, dar și pentru partenerii săi internaționali”, a spus Hamilton.

Conform MAEIE, în prezent, numărul moldovenilor din toată Canada se ridică la peste 20.000, cea mai mare diasporă fiind concentrată în oraşele Montreal (provincia Quebec) şi Toronto (provincia Ontario).

Potrivit aceleiași surse, pe parcursul anului 2016 exporturile moldoveneşti către Canada au fost în mărime de 2,424.53 mii Dolari SUA (comparativ cu 2594.5 mii Dolari SUA în 2015), iar importurile din această ţară au constituit 4,285.97 mii Dolari SUA (comparativ cu 5735.3 mii Dolari SUA în 2015). În semestrul I al anului 2017, aceşti indicatori au fost de 2,4 mln Dolari SUA, respectiv, 2,6 mln Dolari SUA.

În perioada anilor 2016-2017, Misiunea diplomatică din Ottawa în cooperare cu cei mai mari importatori de băuturi alcoolice din lume, cum ar fi LCBO şi SAQ, au reuşit să faciliteze pătrunderea vinurilor moldoveneşti pe piaţa Canadei, şi anume în principalele provincii – Ontario, Quebec şi Alberta. La moment, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor cooperează cu Agenţia canadiană pentru inspectarea alimentelor (CFIA) în vederea realizării în comun a unui proiect de importare al prunelor moldoveneşti pe piaţa canadiană.

Citiți în curând, un interviu exclusiv cu Ambasadorul Canadei în România, R. Moldova și Bulgaria, Kevin Hamilton, în ediția tipărită a Ziarului de Gardă.