Principală  —  IMPORTANTE   —   Alertele cu bombă de la…

Alertele cu bombă de la Curtea Supremă de Justiție și Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, s-au dovedit a fi false

UPDATE 11:40 Reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău au anunțat că alertele cu bombă de la sediile Curții Supreme de Justiție și Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, au fost false.

„În urma verificărilor careva obiecte suspecte nu au fost depistate”, a declarat pentru ZdG Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

Știrea inițială

Poliția capitalei a fost sesizată joi, 7 iulie, precum că sediile Curții Supreme de Justiție și Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, ar fi minate. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău. La fața locului s-au deplasat toate serviciile sepecializate.

„Conform procedurii, persoanele care se aflau la acel moment în incinta clădirilor au fost evacuate”, a precizat Natalia Stati.

La moment, forțele de ordine activează la fața locului.

Alertele cum bombă anunțate marți, 5 iulie, la mai multe instituții din R. Moldova s-au dovedit a fi false. A fost pentru prima dată când oamenii legii au fost alertați despre o posibilă minare în atât de multe locații simultan. Informația a fost confirmată miercuri, 6 iulie, pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

Miercuri, 6 iulie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunța că (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații (INI) din cadrul Poliției, investighează denunțurile false din ziua de marți, 5 iulie, privind atentatele cu bombă în capitală și republică.

Potrivit legii, comunicarea mincinoasă, cu bună-ştiinţă, despre acte de terorism se pedepsește cu amendă de la 27.500 la 42.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

„Denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară. Denunțurile au declanșat aplicarea protocoalelor de precauție relevante, ceea ce a generat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat”, anunță PCCOCS.

În dimineața zilei de miercuri, 6 iulie, procurorii PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal, în care un adolescent din sudul republicii este învinuit de șapte denunțuri false despre faptul că anumite locații din sudul republicii ar fi fost minate.