Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Afaceri” cu copaci depistate la…

„Afaceri” cu copaci depistate la întreprinderile silvice din subordinea Agenției Moldsilva

Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a început dat start unei serii de controale interne inopinate la întreprinderile silvice din subordinea Agenţiei „Moldsilva”, pentru a „dezrădăcina vechile năravuri existente”.

„Însoţit de şefii Inspectoratului Ecologic de Stat şi Agenţiei „Moldsilva” am pornit vineri (26 februarie, n.r.), la ora 6.00, spre ocolul silvic „Mereşeni” din cadrul Întreprinderii pentru silvicultură „Hânceşti-Silva”. Am ales această destinaţie de debut din cauza multiplelor sesizări parvenite de la cetăţenii din partea locului, în care erau descrise acţiunile penale ale responsabililor din teritoriu.

Control in pădure (Hânceşti)Control inopinat al ministrului Valeriu Munteanu în cadrul ÎS „Hânceşti Silva” (Agenția „Moldsilva”)

Posted by Ministerul Mediului al Republicii Moldova on Monday, February 29, 2016

Echipele formate din membri ai grupului de control şi ingineri silvici delegaţi din alte întreprinderi, au purces spre inspectarea aleatorie a unor parchete tăiate în toamna anului trecut şi câteva din cele care au fost scoase spre licitaţie în anul curent.

Trebuie să recunosc că, deşi eram pregătit, am fost consternat de amploarea fenomenului infracţional desfăşurat în fondul forestier şi de barbarismul actorilor implicaţi în tăierile silvice.

Chiar în prima parcelă am descoperit o mulţime de urme ascunse ale defrişărilor ilegale — rădăcinile copacilor tăiaţi în afara numărului erau ascunse sub un strat de pământ, astfel că lângă trunchiurile de copaci retezaţi legal se ascundea încă o pădure de cioate ale copacilor tăiaţi ilegal şi necontabilizaţi nicăieri.

Un alt exemplu de primitivism infracţional descoperită de noi în acest ocol silvic este arderea buturugilor copacilor tăiaţi ilegal — pentru a ascunde urmele activităţilor sale şi pentru a distruge orice pistă, făptaşii au dat foc trunchiurilor de copaci, astfel că, deseori, rămânea doar amprenta unui copac (şi sârmele din anvelopele folosite pentru a întreţine arderea). Sub fiecare rug descoperit se ascundea un rest de copac”, povestește Valeriu Munteanu.

Potrivit ministrului, preţul unui copac tăiat în această parcelă este în jur de 700–1000 de lei. În urma verificărilor, doar într-un singur lot au fost găsiți peste 150 de copaci defrişaţi ilicit, cu un prejudiciu de cel puţin 100–150 mii de lei.

Amintim că, în toamna anului 2015, Inspecția Ecologică Hâncești, Garda forestieră din cadrul Moldsilva și reprezentanți ai Direcției floră și faună a Inspectoratului Ecologic de Stat au verificat respectarea cadrului normativ la tăierile din loturile menţionate. Toţi, fără excepţie, au constatat lipsa de abateri substanţiale.

„Am solicitat prezenţa organelor de drept şi, la scurt timp, la faţa locului au ajuns Procurorul adjunct al raionul Hânceşti şi comisarului raional, însoţiţi de grupul operativ de serviciu, care au documentat fărădelegile descoperite, pentru pornirea unei cauze penale.

xIMG_1994În continuare, împreună cu reprezentanţii organelor de drept, am inspectat şi alte sectoare de pădure, unde am constatat, cu regret, abateri la fel de grave. De exemplu, am cercetat câteva loturi defrişate acum câţiva ani în care după tăieri, conform documentelor justificative, au fost plantaţi stejari. Surpriză însă, după 3-4 ani — nici urmă de stejar. În acest caz prejudiciul urmează a fi stabilit ulterior, în baza actelor de însoţire.

Concomitent cu scoaterea la iveală a neregulilor din fondurile tăiate în anii precedenţi, două echipe independente au făcut calcule în loturile scoase la licitaţie în acest an şi în final, au obţinut acelaţi rezultat — diminuarea de două ori a masei lemnoase efective în parchetele scoase spre licitaţie. Într-un caz concret, responsabilii din Întreprinderea Hânceşti Silva au „numărat” doar 83 de metri cubi de masă lemnoasă într-un lot scos spre vânzare, pe când grupului nostru de control a contabilizat în acel sector cel puţin 163 de metri cubi.

Prin asemenea scheme infracţionale fondul forestier al republicii se diminuează în fiecare an, însă, se pare că acest fapt puţin îi deranjează pe gestionarii domeniului silvic, mai ales pe cei care îşi permit asemenea crime contra naturii.

După investigaţiile de la faţa locului, am dispus ca, până la pornirea şi finalizarea unei cauze penale, responsabilii direcţi să fie suspendaţi din funcţie.

12771785_1116094525087549_8167915195595957632_oAstfel, Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat urmează să-l suspende din funcţie pe șeful Inspecţiei ecologice Hânceşti, Albert Darie și șeful Direcției Inspectare floră şi faună a IES, dl Daniel Zugravu, iar directorul Agenţiei „Moldsilva” va suspenda șeful ÎS „Hâncești Silva”, dl Ion Haralampov, inginerul silvic șef al întreprinderii, dl Anatol Iampoglo, șeful ocolului silvic „Mereșeni”, Anatolie Untu și ceilalți angajați din teritoriu implicaţi — ingineri, maiștri, pădurar etc.

Unul din motivele pentru care am solicitat trecerea Agenţiei „Moldsilva” în subordinea Ministerului Mediului a fost gradul înalt de nepăsare din acest sector.

În aceeași ordine de idei, am decis ca în acest an licitațiile forestiere în câteva întreprinderi silvice să fie efectuate sub auspiciile Ministerul Mediului, sub strictă supraveghere, pentru a constata realitatea din domeniu”, a menționat ministrul Mediului.

Verificări similare vor avea loc în toate cele 24 de întreprinderi silvice din subordinea Agenţiei „Moldsilva”.