Adresele celor 29 de secții de votare care vor fi deshise în Italia la alegerile din 24 februarie

La alegerile parlamentare din 24 februarie peste hotarele țării vor fi deschise 125 de secții de votare, dintre care cele mai multe vor fi amplasate în Italia – 29. Votul va putea fi exercitat la prezentarea pașaportului valabil sau a livretului de marinar. În fiecare dintre cele 29 de secții de votare vor fi repartizate câte cinci mii de buletine de vot.

Lista secțiilor de votare din Italia:

1. Ancona – Via Scrima 19
2. Bari – sediul Consulatului Onorific al R. Moldova la Bari, Via Cacudi 40, Bussines Centru San Paolo, clădirea B
3. Bergamo – Largo Guglielmo Rontgen nr. 3
4. Bologna – Via Battindarno 127/3
5. Bolzano – Via Dolomiti 14 Centrul Premstaller
6. Brescia – Corso Garibaldi, 29
7. Firenze – Via dell’Agnolo nr. 1/a
8. Ferrara – Viale Cavour, 195
9. Mestre – Via Sernaglia 43, Centro Civico – Sala Consiliare
10. Milano sediul Consulatului – str. Vincenzo Gioberti 8 (Tel: 0039 02 36745703)
11. Milano – Via Lorenzo Mascheroni 23
12. Modena – Via del Caravaggio, 71
13. Napoli – Palazzo San Giacomo, Piazza Municipio
14. Padova – sediul Consulatului, via Milazzo 22 (Tel: +39049 856 0420)
15. Padova – Via Diego Valeri 17
16. Palermo – Piazza Giulio Cesare 52, Oficiul local electoral al Primăriei or. Palermo
17. Parma – Via Argonne, 4
18. Perugia – Via dell’Armonia, 79, Castel del Piano
19. Pesaro – Via Carlo Gavardini 10
20. Ravena – Via Oriani 44
21. Roma – sediul Ambasadei, Via Francesco Cherubini 27 (Tel: +39 06 45683747)
22. Roma – Via Pan 50
23. Torino – Via Verolengo 212
24. Torino – Via Guido Reni 102-112
25. Trento – Via Renato Lunelli 4, Cinformi – Centro informativo per l’immigrazione
26. Treviso – Via Medoro Coghetto, 1
27. Udine – Via Pradamano 21, Sala „A” della sede ex Circoscrizione 4
28. Verona – Via delle Menegone/ Piazzale Scuro, s.n.c., Sala civica „San Giacomo”
29. Vicenza – Via Vaccari 107, Centro civico della Circoscrizione 7

Cetățenii din diasporă pot verifica care sunt secțiile de votare din apropiere prin intermediul aplicației Diaspora.voteaza.md.  Odată ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia. Imediat ce aplicaţia primeşte informaţia solicitată, în funcție de geolocalizarea utilizatorului, va indica trei secții de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum și traseul în aplicația google.maps sau o altă aplicație din telefon, sau calculator. Pe pagina Diaspora.Voteaza.md pot fi găsite și informații despre secția de votare respectivă, așa ca: adresa fizică, numele instituției sau clădirii în incinta căreia este deschisă acea secție.

Accesați AICI pentru a vedea adresele tuturor celor 125 de secții de votare care vor fi deschise în diasporă.

Actele în baza cărora se va putea vota în diasporă

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, cetățenii R. Moldova care sunt stabiliți peste hotare își vor putea exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie doar în baza pașaportului valabil sau a livretului de marinar.

Deși la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 moldovenii din străinătate au putut vota cu paşapoartele expirate, acum regulamentul prevede că votul poate fi exprimat doar în baza actelor valabile. Acest fapt a nemulțumit mai mulți reprezentanți ai diasporei, care au cerut anterior Guvernului excluderea prevederii care le permite participarea la alegeri doar în baza pașaportului valabil și a livretului marinar.

Totuși, în ciuda apeluri publice și a recomandărilor formulate de mai multe ONG-uri și reprezentanți ai diasporei, CEC a respins propunerea de a permite votarea în diasporă în baza pașaportului expirat, iar Guvernul, la rândul său, a avizat negativ un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputați la inițiativa diasporei.

Notă: Până la 9 ianuarie curent, cetățenii din diasporă au putut să se înregistreze prealabil pentru a putea participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Înregistrarea prealabilă are drept scop stabilirea numărului estimativ al alegătorilor peste hotare. În acest context, chiar și cetățenii care nu s-au înregistrat prealabil pot participa la alegerile din 24 februarie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *