Principală  —  IMPORTANTE   —   Administratoarea firmei care trebuie să…

Administratoarea firmei care trebuie să livreze echipament de protecție de 36 de milioane de lei explică de ce acesta se „pierde pe drum”

Ecaterina Chitic, administratoarea comapaniei „Lismedfarm” SRL, care a semnat un contract de 36 de milioane de lei cu statul pentru livrarea de ecrane de protecție și respiratoare cu filtru, spune că timp de cinci zile nu a putut fi identificat locul aflării primului lot de echipamente care urma să ajungă la Chișinău.

Potrivit acesteia, producătorul din China a anunțat la 31 martie că a transmis lotul format din 10 mii de viziere și 2 mii de respiratoare cu filtru, pe când în baza de date a companiei de transport DHL, transportatorul internațional care s-a arătat disponibil de a livra marfa, până sâmbătă, 4 aprilie, nu exista nicio informație.

Acest lucru, potrivit Ecaterinei Chitic, l-a avut în vedere premierul Ion Chicu, când a anunțat în această dimineață că „totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum”.

Acest prim lot, de 10 mii de viziere și 2 mii de respiratoare cu filtru, susține administratoarea „Lismedfarm” SRL ar urma să ajungă totuși în țară luni, 13 aprilie.

„Compania chineză, producătoare de echipamente, ne comunica încă la 31 martie că a trimis lotul, pe când în baza de date a companiei de transport nu exista nicio informație despre marfă. Mai mult de cinci zile nu putea fi identificat locul aflării mărfii. Ulterior ne-au comunicat că lotul ar putea ajunge luni, 13 aprilie, după masă”, susține Ecaterina Chitic.

Aceasta susține că nimeni nu s-ar face vinovat, pur și simplu transportatorul DHL este suprasolicitat, în stuația în care multe companii avia și-au sistat zborurile, respectiv, livrările durează foarte mult.

Ecaterina Chitic spune că respectivul transportator internațional de mărfuri, singurul care ar fi acceptat să livreze marfa în Republica Moldova, acceptă comenzi de maximum 300 kg, de aceea cele 10 mii de viziere și 2 mii de respiratoare este cantitatea maximă pe care „Lismedfarm” SRL o putea aduce în cadrul unei livrări.

„Lismedfarm” SRL a semnat la 27 martie un contract de 36 de milioane de lei cu statul prin care s-a angajat să livreze medicilor din prima linie 200 de mii de ecrane de protecție și 500 de mii de respiratoare cu filtru (măști KN95/FFP2). Contractul prevede că statul va plăti compania în rate, după fiecare lot de echipamente livrat.

Administratoarea companiei, Ecaterina Chitic, afirmă că până în prezent firma a făcut comandă de 200 de ecrane de protecție și 200 de mii de respiratoare cu filtru către producătorul Anji SPENQ Industrial Co Ltd. din China. Aceasta spune că producătorul chinez s-a angajat să pregătească comanda până pe 14 aprilie.

Echipamentul ar urma să fie adus în țară cu un zbor cargo charter organizat de conducerea țării, spune Ecaterina Chitic. Despre acest lucru a anunțat astăzi, 9 aprilie, și premierul Ion Chicu.

„Săptămîna viitoare, autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei”, a scris Chicu pe Facebook.

Administratoarea „Lismedfarm” SRL spune că nu cunoaște detalii despre compania avia sau condițiile în care urmează ca autoritățile să organizeze zborul, dar afirmă că aceasta este unica soluție pentru a aduce echipamentele în țară, deoarece transportatorul privat nu va putea livra o asemenea cantitate de marfă.

Întrebată despre restul echipamentelor pe care s-a angajat să-l livreze conform contractului, mai exact încă 300 de mii de respiratoare cu filtru, Ecaterina Chitic spune că la acest moment compania sa nu mai are resurse financiare pentru a achita această comandă, deoarece statul nu i-a oferit niciun avans.

Ecaterina Chitic neagă acuzațiile că ar fi fost favorizată în cadrul licitației privind semnarea contractului de 36 de milioane de lei, precizând că „Lismedfarm” SRL a fost unica companie care a depus oferta în cadrul procedurii de „negociere fără publicare” desfășurate de Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate.

Totodată, administratoarea „Lismedfarm” SRL se întreabă de ce cei care susțin că vizierele pot fi cumpărate cu un euro nu le importă în Republica Moldova.