A început distrugerea celor peste 300 de tone de pesticide din Ceadîr-Lunga, Sîngerei şi Ungheni

A început evacuarea şi distrugerea deşeurilor de pesticide, colectate în depozitele centrale din Ceadîr-Lunga, Sîngerei şi Ungheni, anunță Ministerul Apărării.

„Începând cu data de 22 aprilie, o echipă de şapte militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, împreună cu reprezentanţi ai companiei E.S. Field Service Veolia din Marea Britanie şi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale al UTA Găgăuzia, vor desfăşura activităţi de pregătire pentru export a circa 60 tone de deşeuri de pesticide (reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, încărcare în camioane) din depozitul central din localitatea Gaidar, raionul Ciadîr-Lunga, UTA Găgăuzia.Pesticidele au fost colectate din localităţile Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai şi urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic. Totodată, până la finele lunii iunie 2018, alte 253 tone de pesticide vor fi evacuate din două depozite raionale situate în satul Alexandreni, raionul Sîngerei (pesticide acumulate din municipiul Bălţi şi raioanele Drochia, Sîngerei şi Edineţ) şi satul Zagarancea, raionul Ungheni (poligonul Divizionului de artilerie)”, susține Mariana Grama, şef secţie relaţii militare în cadrul Direcţiei planificare strategică.

Aceste acțiuni de colectare și distrugere a pesticidelor se desfășoară cu suportul unui proiect NATO, implementat de Ministerul Apărării. Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

NATO a alocat peste 4 mln de euro pentru eliminarea pesticidelor și a substanțelor chimice periculoase de pe teritoriul țării noastre, lucru ce nu a fost făcut timp de câteva decenii.

Mai multe detalii despre pesticidele depozitate în R. Moldova citiți în articolul: Patrimoniul de pesticide

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *