Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost identificată o grupare…

A fost identificată o grupare criminală care comercializa muniții și substanțe toxice

Peste 200 de mii  de cartuşe calibru 5,45 pentru pistoale automate AK şi peste 4,5 kg de mercur alb, au fost depistate de poliţie în cadrul unei operaţiuni de investigare a activităţii unei grupări criminale transnaţionale. Potrivit IGP, ar fi vorba despre o grupare de peste 12 persoane. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, infracțiune prevăzută în art. 284, Cod Penal. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă de la 8 la 15 ani, sau chiar detenţie pe viaţă, în cazul în care se va stabili că scopul organizaţiei a fost comiterea infracţiunilor cu caracter terorist.

În prezent, a fost arestată o persoană  pe un termen de 30 de zile.12644694_1650657531862799_1114434630607220005_n

Cercetările  continuă inclusiv şi sub aspectul documentării altor infracţiuni ce ţin de circulaţia ilegală a armelor şi muniţiilor, precum şi a substanţelor radioactive sau toxice, astfel, fiind inițiate alte două cauze penale, conform art. 224 şi art. 290 Cod Penal.

La 28 ianuarie curent, angajații Inspectoratului Național de Investigație, Direcției Generale Urmărire Penală și ai Procuraturii  Generale au anihilat o filieră de comercializare în interiorul ţării a muniţiilor militare şi substanţelor radioactive  cu efect toxic pronunţat.

Potrivit IGP, membrii grupării, peste 12 persoane  au fost monitorizaţi de polițiști  circa două luni,  ca urmare a  unor suspiciuni referitor  la implicarea acestora la crearea şi asigurarea tehnico-materială a altei grupări criminale din țară,  precum şi eventualele contacte cu organizaţii similare transnaţionale, inclusiv din regiunea transnistreană.

În cadrul investigațiilor,  au apărut bănuieli privind  iniţierea pregătirilor de atentate la săvârşirea infracţiunilor deosebit de grave şi excepţional de grave, cu folosirea  armelor şi muniţiilor, inclusiv a armelor chimice, cu efect toxic, în vederea destabilizării ordinii publice şi provocării în mediul social a unei crize de linişte şi siguranţă, fapt condiţionat de posibile interese externe.

De asemenea, în cadrul activității operative, forțele de ordine au stabilit, că într-o scurtă perioadă de timp, decembrie  2015 – ianuarie  2016, pe teritoriul ţării a fost constatată apariţia cantităţilor masive de mercur alb şi muniţii militare de ofensivă, predominant de origine rusească, provenite,  din regiunea transnistreană.

În urma percheziții la domiciliile suspecților, forțele de ordine au confiscat arme și muniții, precum și substanțe radioactive.

Foto: igp.gov.md