Principală  —  Ştiri  —  Social   —   64 de milioane, pentru dezvoltarea…

64 de milioane, pentru dezvoltarea sectorului agricol

La ședinţa Guvernului de de miercuri, 25 martie, a fost aprobat Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Această convenţie prevede un suport bugetar, în valoare de 64 milioane de Euro, oferit Guvernului Republicii Moldova din partea UE, cu scopul promovării creșterii economice în domeniul agricol şi al dezvoltării rurale. Obiectivele acestui acord constau în modificarea standardelor care vor contribui la modernizarea agriculturii. Banii sunt orientaţi spre eliminarea sărăciei şi consolidarea unei guvernări democratice.

Programul ENPARD a fost lansat în martie 2011, printr-un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Serviciului Extern European. În iunie 2012, în cadrul Conferinţei ENPARD la Bruxelles, a fost prezentată o primă viziune asupra unui astfel de instrument pentru ţările din Parteneriatul Estic. Programul e o iniţiativă nouă de politici, privit ca o recunoaştere a importanţei agriculturii în infrastructura ţării, a creării noilor locuri de muncă şi presupune asistenţa tehnică.

„Accesul la fondurile ENPARD înseamnă bani pentru creşterea investiţiilor în modernizarea sectorului agricol, dezvoltarea sistemelor educaţionale în sate, vânzări mai mari pentru fermieri pe piețele interne și externe. Un moment important este că la acești bani vor avea acces toți agenții economici înregistrați oficial în Republica Moldova, inclusiv cei din stânga Nistrului”, a declarat Prim-ministrul în cadrul întrevederii cu Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler, aflat într-o vizită oficială la Chişinău.

Anastasia Lucovici, studentă, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți