Principală  —  Ştiri  —  Social   —   45 000 de euro pentru…

45 000 de euro pentru crearea primului portal public pentru promovarea sănătății

Pentru a promova modul sănător de viață, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a lansat astăzi, 30 octombrie, portalul www.prosanatate.md.  Potrivit oficialilor de la MSMPS, costul noului e-instrument public este de 45 de mii de euro.

Din cei 45 de mii de euro pentru crearea site-ului, 59% au fost alocați de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia. Suma restantă a fost alocată de Asociația Obștească ProDia din Republica Estonia, în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare la inițiativa Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate din R. Moldova.

Potrivit unor experți, suma cheltuită pentru elaborarea site-ului este prea mare, or costul unui astfel de instrument s-ar ridica până la 2000 de euro. Estimativ, din banii folosiți pentru crearea site-ului ar putea fi majorate cu 537 de lei, pentru o lună, salariile celor 1630 de medici din întreaga republică.

„Promovarea unui mod sănătos de viață a populației este obiectivul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, dar el ar trebui sa fie și obiectivul fiecărui om zi de zi, deoarece un om sănătos este un om de succes și împlinit. Noi ne dorim sa avem o societate și o generație sănătoasă este posibil”, a menționat, cu prilejul inaugurării site-ului prosanatate.md, ministra Sănătății, Silvia Radu.

Site-ul este destinat atât cetățenilor, cât și specialiștilor din domeniul educației, Administrației Publice Locale, Agriculturii. La etapa de lansare, portalul abordează trei factori de risc: consumul de tutun, alcool și regimul alimentar nesănătos. Utilizatorii autorizați ai portalului vor fi specialiștii în prevenirea și promovarea sănătăţii. Ei vor utiliza e-instrumentul ca pe o sursă directă de diseminare a informațiilor veridice pentru populație.

Mihaela Culcinschi