Principală  —  Ştiri  —  Social   —   4056 de lei pentru asigurarea…

4056 de lei pentru asigurarea medicală în 2018. Cum poți beneficia de reduceri?

Cetățenii moldoveni neangajați sau neasigurați de Guvern pot cumpăra polița de asigurare medicală obligatorie pentru anul 2018 cu reducere. Persoanele care vor achita suma fixă stabilită de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) până pe 31 martie 2018, vor beneficia de reduceri în mărime de 50% şi 75% din costul integral de 4056 lei.

Astfel, fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în R. Moldova vor achita până pe 31 martie 2028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală. Cei mai privilegiați sunt proprietarii de teren agricol. Aceștia beneficiază de reduceri de 75% şi urmează să achite 1014 lei.

Şi persoanele fizice aflate peste hotarele R. Moldova mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar beneficiază de reduceri în cazul asigurării în primele trei luni ale anului 2018.

Conform CNAM, în cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală cetățenii R. Moldova domiciliați în localitățile din stânga Nistrului au aceleași drepturi și obligațiuni ca și cetățenii din dreapta Nistrului. Întrucât administrația de la Tiraspol nu are un sistem propriu de asigurare medicală, locuitorii din regiunea transnistreană  care au cetățenie moldovenească sunt eligibili să primească o poliță de asigurare la același preț ca și cetățenii din dreapta Nistrului. Polițele de asigurare medicală pot fi achitate la orice bancă sau agenție teritorială a Casei Naționale de Asigurări în Medicină.

Pentru persoanele care dețin poliță de asigurare medicală statul compensează cheltuielile pentru medicamente de până la 30%, 50%, 70% sau 100% din costul integral. Vedeți aici lista medicamentelor compensate. După 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti prima asigurării medicale obligatorii în mărime integrală de 4056 lei.

Menționăm și cele 15 categorii de persoane asigurate de stat, care primesc o poliță de asigurare medicală gratuită: copiii de vîrstă preşcolară; elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală; elevii din învăţămîntul secundar profesional; elevii din învăţământul mediu de specialitate (colegii) cu învăţămînt de zi; studenţii din învăţământul superior universitar cu învăţămînt de zi, inclusiv cei care îşi fac studiile peste hotarele ţării; rezidenţii învăţământului post-universitar obligatoriu şi doctoranzii la cursuri de zi, inclusiv cei care îşi fac studiile peste hotarele ţării; copiii neîncadraţi la învăţătură până la împlinirea vârstei de 18 ani; gravidele, parturientele şi lăuzele; persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii; pensionari; şomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă; persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă; mame cu patru şi mai mulţi copii; persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social; străinii beneficiari ai unei forme de protecţie incluşi într-un program de integrare și donatorii de organe.