2 martie – ziua eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru

Astăzi, 2 martie, este ziua de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru. Au trecut deja 26 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Cu toate acestea, relația dintre cele două „maluri ale Nistrului” nu s-a îmbunătățit.

Mai mulți analiști și politicienii sunsțin că principală cauză de nesoluționare a conflictului transnistrean este „corupția, iresponsabilitatea și incompetența clasei politice din R. Moldova, care nu este capabilă și nu dorește să ajungă la un consens asupra principiilor de bază care urmează să stea la temelia statului moldovenesc și nu este în stare să exprime o voință comună de rezistență la tentativele guvernanților de la Moscova de a menține regimul separatist din stânga Nistrului”.

Amintim că 2 martie 1992 este considerată, oficial, ziua în care a început conflictul militar, deși primele ciocniri au avut loc la sfârșitul anului 1991. În noaptea zilei de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști. Posturile de gardiști și milițieni ale regimului separatist de la Tiraspol erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse.

Iurie Coţofan a luptat la Nistru pentru tricolor, fiind de partea Moldovei. Acesta mai păstrează şi acum adânc amprentată în memorie durerea şi dezastrul de atunci, când oamenii nevinovaţi erau ucişi în propriile case, doar pentru faptul că erau de partea unui sau altui mal. „Primii zece ani după conflict, în fiecare noapte, urlam din cauza coşmarurilor. Copiii se trezeau speriaţi. Cu asta m-am ales după război”, spune combatantul şi scoate atent din dulap uniforma sa, de care atârnă greu peste zece ordine şi medalii.

În 2010, Parlamentul de la Chișinău a desemnat ziua de 2 martie drept „Zi a Memoriei”. În acest an, se împlinesc 26 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Astfel, în capitală va avea loc Marșul Memoriei și depunere de flori la monumentul „Maica îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate”.

Programul evenimentului este:

– 8.15 – 8.20 vizitarea expoziției tematice din Muzeul de istorie al MAI;

– 8.50 – 9.40 serviciul divin de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă;

– 10.00 depuneri de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt;

– 10.15 – 10.50 marșul memoriei (Piața Marii Adunări Naționale – bd. Ștefan cel Mare – str. Ismail – str. Pan Halipa – Complexul memorial “Eternitate”;

– 11.00 desfășurarea mitingului de comemorare a eroilor căzuți la datorie și depunerea de flori de către conducerea R. Moldova;

– 12.00 – organizarea mesei de pomenire.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *