Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Week-end tensionat în capitală

Week-end tensionat în capitală

Duminică, mii de susținători ai Platformei „Demnitate și adevăr” s-au adunat în PMAN pentru a denunța actuala putere. Liderii mișcării au chemat la nespunere civică, grevă generală și la neachitarea facturilor de electricitate și gaz.

Manifestanții au acuzat conducerea statului de furtul din sistemul bancar, de compromiterea traiectoriei europene, de blocarea finanțării externe și de sărăcirea populației. Mulțimea a cerut demisia Guvernului și alegeri anticipate, acestea fiind și principalele solicitări din 6 septembrie curent, când au demarat acțiunile de protest.

La fel, în cadrul protestului s-a anunțat că va fi creată o gardă de corp a poporului, iar cine va dori, va putea adera la această forţă. Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, a prezentat câteva propuneri venite de la oamenii din PMAN, care ulterior au fost adoptate. De asemenea, s-a anunțat că va fi creat un grup de iniţiativă pentru a începe procedura de alegere directă a şefului statului, iar în toate raioanele va fi creat un comitet de grevă.

La protestul din 4 octombrie, mulțimea adunată în Piața Marii Adunări Naționale a fost mai agitată, decât la protestele anterioare.

După ce au ascultat discursurile liderilor Platformei DA, sute de protestatari s-au îndreptat spre sediul Parlamentului, scandând lozinci antiguvernamentale și cerând convocarea ședinței Legislativului. Ei au ocupat scările din fața Parlamentului. Manifestanții au încercat să pătrundă în sediul Legislativului, dar au fost împiedicați de polițiști cu scuturi. Au avut loc altercații între demonstranții care scandau „Hoții, hoții!” și scutierii din forțele de ordine. Pe lângă drapelele Republicii Moldova şi Uniunii Europene, protestatarii au mai avut în mâini crizanteme albe, un simbol al protestului paşnic. Astfel, în momentul în care au apărut tensiuni în faţa Parlamentului, protestatarii au împărţit carabinierilor crizanteme în semn de pace.

În același timp, fracţiunea Partidul Socialiştilor din Republica Moldova în componenţă deplină, s-a aflat în incinta Parlamentului RM mai mult de cinci ore şi a cerut convocarea unei şedinţe extraordinare pentru examinarea revendicărilor protestatarilor din tabăra prorusă şi identificarea unor soluţii. După ce nu primit nicio reacție, socialiștii au renunțat.

Susținătorii Patforei DA, însă, au mers la sediul Global Business Center, care aparține omului de afaceri Vlad Plahotniuc, unde la fel au avut loc altercații, protestatarii aruncând cu ouă și încercând să intre cu forța în clădire. Și în fața acestei clădiri, poliția s-a mobilizat și i-a împiedicat să intre. După ce s-au îmbrâncit cu polițiștii, un grup de protestatari a reușit să intre în clădire. Aceștia au declarat că acolo l-au întâlnit pe deputatul Constantin Țuțu. În urma discuțiilor cu forțele de ordine, protestatarii au revenit în PMAN, unde au continuat manifestația.
 
Platforma Civică Dreptate și Adevar, alcătuită din reprezentanți ai societății civile, organizează manifestații de mai multe săptămâni în centrul Chișinăului. Ei au declarat că nu renunță la protest și că vor continua să rămână în corturi.

Totodată, președintele socialiștilor Igor Dodon a promis că săptămâna viitoare vor fi întreprinse acțiuni de către tabăra sa, iar presiunea asupra guvernării va crește. Amintim că, în scuarul Parlamentului, protestează Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon și dar și Partidul Nostru, condus de primarul din Bălți, Renato Usatîi. Și ei cer demisia principalilor actori politici și organizarea alegerilor anticipate. Mai mult, aceștia au blocat bd Ștefan cel Mare de vineri seara și până sâmbătă, când și-au mutat corturile în stradă.

Potrivit Direcției Juridice a Primăriei Chișinău, acțiunea ar fi fost ilegală, iar cererea socialiștilor de a organiza acest protest a parvenit vineri seara, la 16:53, cu doar 7 minute înainte de închiderea comisiei din cadrul Primăriei. Dorin Chirtoacă a declarat că socialiștii au încălcat flagrant legea cu privire la dreptul de întrunire. Duminică dimineața strada principală a fost eliberată.

foto: jurnal.md