Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (vox) Ce victorie este sărbătorită…

(vox) Ce victorie este sărbătorită la 9 mai și ce semnifică panglica negru-oranj

Mai mulți participanți la evenimente organizate astăzi în Chișinău au declarat că la 9 mai sărbătoresc Ziua Victoriei, cu toate acestea nu au putut explica ce a câștigat, propiu-zis, teritoriul dintre Nistru și Prut în 1945. Deși spațiul a fost invadat de comercianți care vindeau panglici bicolore negru-oranj, iar mulți participanți au atașat simbolul respectiv și pe hainele copiilor, semnificația istorică a panglicii nu a putut fi explicată de către aceștia. În preajma Complexului Memorial „Eternitate” mai mulți pensionari au venit să vândă florile pe care le au în grădină pentru a face ceva bani, doarece pensia pe care ar primi-o de la stat ar fi una mult prea mică pentru a le asigura un trai decent.

La parada de 9 mai, organizată de PSRM, o imensă panglică negru-oranj a fost purtată de-a lungul străzilor, inclusiv de copii. Aceștia au recunoscut că nu cunosc exact care este semnificația istorică a panglicii.

Panglica bicoloră îşi are originile în perioada Imperiului Rus, când era ataşată ordinului Sfântul Gheorghe, cu care erau decoraţi militarii pentru curaj. În perioada sovietică, panglica a fost interzisă, pentru că ar fi reprezentat ţarismul, ulterior, însă, a continuat să fie ataşată decoraţiilor sovietice Ordinul Gloriei şi medalia pentru victoria asupra Germaniei. Simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, panglica este doar în F. Rusă, din 2005, când a fost instituită de Vladimir Putin. Autoritățile din Ucraina, Kazahstan și Belarus au interzis la nivel oficial folosirea ,,Panglicii Sfântului Gheorghe” la manifestațiile dedicate zilei de 9 mai din cauza dezbinării pe care o provoacă în societate.

Potrivit Guvernului, anul acesta veteranii de război vor primi câte un ajutor material în valoare de zece mii de lei, iar persoanele care nu au participat direct în război, dar au asigurat acțiunile de luptă – câte cinci mii lei.

În R. Moldova locuiesc 871 de veterani și participanți la cel de-al Doilea Război Mondial. Anul acesta se împlinesc 73 de ani de la sfârșitul Războiului al Doilea Mondial.
Citiți și: