Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Votat! Referendumul pentru reducerea numărului…

Votat! Referendumul pentru reducerea numărului de deputați va avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare

Foto: TV8.md

Parlamentul a votat în cadrul ultimei ședințe depline din acest mandat, un proiect de hotărâre cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ, în aceeași zi cu alegerile parlamentare care vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Întrebările la care vor trebui să răspundă cetățenii:

  • Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61? Pentru/Contra
  • Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale? Pentru/Contra

Hotărârea luată de Parlament urmează a fi prezentată Comisiei Electorale Centrale pentru asigurarea desfășurării referendumului republican consultativ în conformitate cu Codul electoral.

În cadrul referendumului cetățenii vor răspunde la două întrebări cu privire la numărul de deputați. Totuși, în textul buletinului nu va fi inclusă și întrebarea cu privire la introducerea vectorului european în Constituție, așa cum a propus anterior Andrian Candu.

Ideea organizării unui referendum cu privire la reducerea numărului de deputați a fost făcută publică pe 14 noiembrie de către Vladimir Plahotniuc. Pentru reducerea numărului de deputați s-a exprimat anterior și Igor Dodon.