Votat în primă lectură: Șeful SIS va fi numit la propunerea președintelui R. Moldova

Majoritatea deputaților din Parlament au votat în primă lectură un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va trece sub control dublu, inclusiv în subordinea președintelui R. Moldova. Proiectul i-a nemulțumit însă pe deputații democrați, care au decis că nu vor susține această inițiativă.

Proiectul de modificarea a Legii privind SIS prevede că activitatea instituției va fi coordonată de președintele R. Moldova, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar. Serviciul va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, pe un termen de 5 ani. Eliberarea șefului SIS se va face de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova.

Potrivit notei informative a proiectului, această inițiativă vine după ce au fost limitate și reduse substanțial atribuțiile președintelui în domeniul securității statului.

„Serviciul de Informații și Securitate, fiind un organ din sistemul de securitate a statului trebuie să fie sub control dublu, ceea ce ar asigura un echilibru pentru coordonarea acțiunilor și luarea deciziilor”, se mai menționează în nota informativă.

După prezentarea proiectului de la tribuna Parlamentului, deputatul democrat Alexandru Jizdan a declarat însă că fracțiunea PDM nu va vota pentru acest proiect, calificându-l drept o „tentativă de a transforma SIS-ul într-o filială a serviciilor secrete străine”.

Deputatul PAS, Igor Grosu a menționat însă că odată cu aceste modificări va exista un echilibru, iar SIS va fi scos definitiv de sub controlul unui partid.

Până în prezent SIS-ul era subordonat Parlamentului, iar deputații erau cei care numeau în funcție directorul instituției.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *