Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Voronin: Formarea Guvernului pe…

Vladimir Voronin: Formarea Guvernului pe criterii politice înseamnă distrugerea R. Moldova

privesc.eu

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin a declarat  că astăzi se face tot posibilul pentru a nu fi admise alegeri parlamentare anticipate, inclusiv  prin cumpărarea deputaților. Acesta afirmă că o comisie pentru alegerea candidatului la funcția de președinte urma să fie formată cu 45 de zile înainte de expirare a mandatului lui Nicolae Timofti. Vladimir Voronin spune că nu a discutat subiectul alegerii sale pentru un mandat la Președinție, dar admite acest lucru.

În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Voronin a declarat că acutala guvernare neglijează probleme existente în sectorul rural, aspectele sociale și culturale. Deputatul comunist Oleg Reidman a menționat că sistemul financiar-bancar a fost afectat de probleme odată cu schimbarea guvernării. Acesta a semnalizat că misiunea FMI care s-a aflat câteva zile în R. Moldova nu a rămas deloc impresionată de situația existentă.

Liderul comuniștilor a declarat că guvernarea proeuropeană a neglijat constant necesitățile țăranilor, iar fondurile pentru susținerea lor a scăzut de la peste un miliard de lei, la 300 mln de lei. Președintele PCRM  a menționat că și domeniul culturii este neglijat de conducerea țării, deoarece multe insitutții cu profil artistic au fost închise, iar specialitățile de formare au fost reduse.

Vladimir Voronin susține  că „cei care și-au sumat actul de guvernare trebuie să-și asume aceste probleme și să le rezolve. Noi vedem și am propus soluții, de exemplu programul „Satul moldovenesc”, el este valabil, trebuie doar adaptat. Soluții există, trebuie să existe capacități. Formarea Guvernului pe criterii politice este distrugerea R. Moldova.”

Oxana Domenti a declarat că sănătatea este unul dintre cele mai râvnite domenii, nu pentru că se doresc rezultate pozitive, dar din intenția de a gestiona banii și a obține profit. Domenti a menționat că domeniul este marcat de o politizare excesivă, iar schimbarea subordonării politice duce la schimbarea șefilor de instituții. Aceasta a afirmat că nu există o transparență în organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere a instituțiilor medicale, dar și că finanțarea are loc pe criterii reziduale. Oxana Domenti a declarat că există probleme de administrare a cheltuielilor, referitor la organizarea achizițiilor centralizate, dar și gestionarea salariilor.

Foto: captură video privesc.eu