Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Voronin despre alegerile pentru…

Vladimir Voronin despre alegerile pentru șefia Chișinăului, decizia PDM și candidatura lui Andrei Năstase

Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) nu a stabilit pe cine va propune drept candidat în alegerile locale noi pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. După plenara PCRM din 10 martie, liderul partidului, Vladimir Voronin, a declarat că au loc discuții, dar o decizie va fi luată doar după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) se va pronunța privind data organizării scrutinului. Întrebat despre candidatura lui Andrei Năstase, înaintat de PPDA, Voronin a menționat: „nu cunosc această persoană”, dar a precizat că la conducerea capitalei trebuie să vină un „gospodar”, nu un „politician”.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, susține că partidul încă poartă discuții referitor la candidatul pe care ar urma să-l înainteze pentru funcția de primar general al municipilui Chișinău și referitor la planul de activități electorale. Acesta afirmă decizia va fi luată doar după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) va stabili data desfășurării scrutinului.

Întrebat ce părere are despre candidatura lui Andrei Năstase, liderul PPDA, Voronin a declarat că nu cunoaște nici activitatea acestuia în politică, nici capacitățile sale de manager. „Primarul orașului nu trebuie să fie politician, dar trebuie să fie gospodar. Nu cunosc, pur și simplu, această persoană”, a declarat Vladimir Voronin.

În context, Voronin a recunoscut că pentru PCRM convenabil ar fi ca PAS și PPDA să nu ajungă la un numitor comun privind candidatul unic.

Cât despre decizia PDM, enunțată de Vladimir Plahotniuc, precum că partidul nu va înainta un candidat propriu, dar va susține candidatul comun al partidelor de dreapta, Voronin a precizat că unicul lucru pe care l-a înțeles este că „în sfârșit, democrații s-au numit partid de dreapta”, deoarece până acum se identificau sau partid de centru-dreapta sau de centru.

Voronin susține că locuitorii capitalei trebuie „să voteze pentru gospodari, nu pentru partide”, deoarece „partidele deja și-au făcut meseria, au distrus Chișinăul”. Voronin a criticat, indirect, activitatea lui Dorin Chirtoacă la conducerea urbei: „liberalii timp de zece ani au cotropit și au distrus Chișinăul și acum trebuie, pur și simplu, un om gospodar care să înceapă, practic, de la zero să contruiască o capitală modernă, europeană”.

Ce fel de comuniști, dacă să ne temem de cineva?, a declarat Voronin întrebat de cine se teme PCRM la alegerile parlamentare care urmează a avea loc în anul curent. Acesta a spus că teama este alta: falsificarea scrutinului și coruperea alegătorilor.

„De fiecare dată listele alegătorilor sunt falsificate. Până acum, aceștia care fură miliarde și care cheltuiesc bani în stânga și în dreapta nu vor să cumpere cabine electronice. Se laudă cu rețele de socializare, cu computerizare. Filip numai despre asta și poate să vorbească. Acum s-a mai adăugat și Gaburici, mare specialist la această temă. Dar să procure cabine electronice…”, a punctat Vladimir Voronin.

Comisia Electorală Centrală (CEC) se întâlnește luni, 12 martie, în ședință pentru a decide dacă alegerile alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea sau nu loc pe 20 mai.

Până la acest moment, un singur partid politic și-a anunțat candidatul la șefia capitalei. Este vorba despre PPDA, care l-a propus pe liderul formațiunii, Andrei Năstase. PDM a anunțat pe 6 martie că nu propune un candidat propriu, dar că va susține candidatul unic al partidelor pro-europene.