Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Putin spune că poziția…

Vladimir Putin spune că poziția UE împotriva Pactului Ribbentrop-Molotov este o „minciună neruşinată”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că poziţia Uniunii Europene împotriva Pactului Ribbentrop-Molotov care a premers declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial este o „minciună neruşinată”, notează Agerpres.

La o întrevedere cu oficialii care organizează festivitățile pentru marcarea a 75 de ani de la finalul războiului, Putin a precizat că poziția Uniunii Europene „nu se bazează pe nimic real”, potrivit unui transcript al Kremlinului.

Rusia a menţinut poziţia sovietică potrivit căreia pactul a fost un rău necesar pentru a preveni ofensiva nazistă asupra Uniunii Sovietice, care s-a produs totuşi după doi ani de la semnare, când Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică în 1941.

Pactul Ribbentrop-Molotov este rar discutat în Rusia astăzi, în timp ce victoria Aliaţilor, şi în special a URSS, asupra Germaniei naziste, care a pus capăt războiului în Europa, rămâne o sursă de mândrie naţională puternic celebrată.

Parlamentul European a adoptat în urmă cu două luni o rezoluţie care afirmă că pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, numit după diplomaţii care l-au semnat la Moscova, „a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Revoluția adoptată de Parlamentul European subliniază că „cel de-Al Doilea Război Mondial cel mai devastator război din istoria Europei, a izbucnit ca urmare imediată a cunoscutului Tratat de neagresiune nazisto-sovietic din 23 august 1939, cunoscut și sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop, și a protocoalelor sale secrete, prin care două regimuri totalitare care doreau să cucerească lumea au împărțit Europa în două zone de influență”, scrie Calea Europeană.

Legislativul european a reamintit, de altfel, că în secolul XX, „regimurile naziste și comuniste au adus cu ele execuții în masă, genocid, deportări și pierderi de vieți omenești la o scară nemaiîntâlnită până atunci în istoria omenirii”, invocând, în același timp, „crima îngrozitoare a Holocaustului comisă de regimul nazist”.

 FOTO:Forbes.com