Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vlad Plahotniuc revine pe arena…

Vlad Plahotniuc revine pe arena politică pentru a se implica direct în „formarea majorității parlamentare”

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a anunțat pe o pagină de socializare că revine în funcția sa de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova pentru a se implica „în mod direct la formarea majorității parlamentare care să asigure o guvernare stabilă și care să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor”.

Politicianul scrie pe pagina sa că a discutat cu „mai mulți parteneri externi, oficiali și membri ai corpului diplomatic”, care  i-au solicitat opinia referitor la modul în care ar putea asigura stabilitatea politică. În același mesaj, Vlad Plahotniuc afirmă că a prezentat oficialilor unele soluții și că a fost întrebat de ce nu se implică în implementarea lor. „Am promis atunci că mă voi implica, iar acum a venit momentul să o fac.” Politicianul însă, nu precizează identitatea oficialilor cu care a discutat și când anume au avut loc aceste întrevederi, dar stipulează că soluția pentru criza politică din R. Moldova sunt alegerile anticipate.

Amintim că Vlad Plahotniuc a anunțat la 15 octombrie curent că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al PDM până la „clarificarea anchetei în cazul BEM”, pentru ca dosarul „să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept”, dar și având în vedere acuzațiile care mi se aduc, chiar dacă nu au fost niciodată probate și sunt nefondate”.

Vedeți mai jos textul postat de către Vlad Plahotniuc pe pagina sa:

„Dragi prieteni,

După o perioadă de timp în care am putut privi mai detașat scena politică din țara noastră, am ajuns la concluzia că, deja de câțiva ani, partidele politice se învârt în același cerc vicios și nu reușesc să găsească soluții de ieșire. Avem aceleași crize dominate de frustrări și orgolii, aceleași lupte nebune după funcții, dar lipsește cel mai important lucru: crearea unor mecanisme politice funcționale, care să asigure stabilitatea majorității parlamentare și, implicit, a viitorului Guvern. Ceea ce ne-a lipsit în mod clar, din 2009 încoace, a fost stabilitatea. Am mers din alegeri în alegeri, ceea ce a ținut scena politică într-o permanentă tensiune, iar Guvernele, în loc să facă reforme radicale, au fost mai mult în situația de a rezista în fața crizelor politice.

Chiar și în aceste zile, în loc să se caute soluții pentru formarea unei majorități politice cât mai stabile, dezbaterea este legată de cine ce funcții să ocupe, lucru care acționează total împotriva eforturilor de formare a majorității parlamentare. De ce nu avem majoritate politică până acum? Pentru că se caută prim-miniștri și președinți, în loc să se caute mai întâi voturi și soluții politice pe termen lung.

Zilele trecute, am avut întâlniri cu mai mulți parteneri externi, oficiali veniți să discute situația politică din țara noastră, dar și membri ai corpului diplomatic. Ei au solicitat să afle și opinia mea legată de modul în care putem asigura această stabilitate politică și mă bucur că pe ei îi preocupă în primul rând acest subiect, pe care și eu îl consider prioritar. În zadar vorbim despre reforme radicale și despre terapia de șoc prin care trebuie să treacă Moldova pentru a ieși din criza în care se află, câtă vreme nu avem măcar un an de zile de stabilitate, fără războaie politice, fără a avea campanii electorale în față. Le-am prezentat soluțiile, așa cum le văd eu, și am fost întrebat de ce nu mă implic în implementarea lor, dacă există astfel de soluții. Am promis atunci că mă voi implica, iar acum a venit momentul să o fac.

Începând de astăzi, revin în partid și voi participa în mod direct la formarea majorității parlamentare care să asigure o guvernare stabilă și care sper să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor. Scopul meu și al PDM este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic.

Dacă nu suntem în stare să formăm acum această majoritate politică stabilă, atunci ne rămâne doar soluția anticipatelor. Improvizațiile pe termen scurt nu mai pot fi acceptate în situația în care se află Republica Moldova. Anticipatele ne vor aduce însă tot la masa negocierilor, poate însă într-un format diferit și cu țara mai adânc afundată în criză.”