Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Guvernarea va revizui prioritatea…

VIDEO Guvernarea va revizui prioritatea reformelor, dar nu în conformitate cu acordurile externe

Conducerea PDM susține o conferință de presă după ce Parlamentul European a adoptat o Rezoluție critică în privința R. Moldova, iar Comisia Europeană a suspendat plata primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro.

Vladimir Plahotniuc a declarat la tribuna partidului că PDM rămâne deplin angajat în procesul de reforme și implementare a bunelor practici în R. moldova, indiferent de jocurile politice.

Acesta a dat asigurări că toate reformele demarate nu au avut doar scopul de a îndeplini angajamentele pe care și le-a sumat R. Moldova în fața partenerilor externi, dar și cel de a moderniza statul. Prin implementarea acestor reforme, susține Plahotniuc,  guvernarea și-a asumat costuri imense, dar care vor avea efecte benefice pe termen lung pentru cetățenii R. Moldova.

Plahotniuc afirmă că Rezoluția adoptată în Parlamentul European la 5 iulie este una „incorectă”, deoarece aceasta este una politică și are drept scop de a obține beneficii pentru PAS și PPDA la viitoarele alegeri parlamentare, pe când guvernarea ar fi fost taxată pe nedrept, deoarece nu ar fi acceptat să se împlice în actul justiției, în cazul invalidărilor alegerilor loale noi.

Șeful PDM afirmă că în Parlamentul European nu a existat un consens, iar Rezoluția ar fi fost promovată de un grup politic care ar acționa în interesul partidelor de opoziție. Vlad Plahotniuc susține că  „sunt oameni la Bruxelles care țin cu adevărat la Morldova, de la comisari europeni până la oficiali importanți, care conlucrează cu guvernului” și fac diferența în baza rezultatelor concrete și nu a intereselor politice.

Rezoluția promovată de Maia Sandu și Andrei Năstase, declară Plahotniuc, ar avea un „scop cinic”, deoarece ar fi îndreptată împotriva cetățenilor R. Moldova. În același timp, acesta dă asigurări că toate proiectele urmează a fi continuate și finalizate, dar și că în acest an vor fi inițiate proiecte noi. Vladimir Plahotniuc declară că guvernarea va demara măsuri noi pentru modernizare a țării, iar reformele aflate în implementare vor fi revizuite și prioritizate în funcție de necesitățile și problemele cetățenilor, nu în conformitate cu acordurile externe pe care le are R. Moldova.

În același timp, Plahotniuc susține că PDM rămâne ferm angajat pe calea reformelor, pe parcursul său spre vest, la nivel politic și strategic spre dezvoltare și este deschis spre conlucrare cu partenerii externi.

Nici președintele Parlamentului Andrian Candu, nici premierul Pavel Filip nu au comentat până la acest moment anunțul din 4 iulie a Comisiei Europene privind suspendarea alocării primei tranșe a asistenței macrofinanciare sau Rezoluția adoptată la 5 iulie în plenul Parlamentului European.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Majoritatea eurodeputaților au avut discursuri critice referitor la situația din R. Moldova și au calificat decizia instanțelor de judecată de a invalida mandatul primarului ales drept „netransparentă”, „dubioasă”, „abuz care slăbește un stat de drept” și „un caz profund de îngrijorare și nerespectare a dorinței electoratului”.

Un discurs în plenul legislativului european a ținut Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Aceasta a declarat că invalidarea alegerilor de la Chișinău a fost netransparentă și că așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să găsească o soluție pentru această situație, care să corespundă angajamentelor pe care și le-a asumat. Federica Mogherini a menționat că modul în care au fost tratate alegerile locale nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare, dar și că deblocarea asistenței macrofinanciare va fi posibilă doar când Moldova va îndeplini câteva precondiții.

Referitor la situația din R. Moldova au fost înaintate șase proiecte de Rezoluție. Cu votul a 343 de eurodeputați a fost votată o Rezoluție comună care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.

Experții susțin că Rezoluția nu are impact juridic, ci doar caracter de recomandare, însă, introduce în spațiul public european discuția despre posibilitatea înghețării asistenței bugetare, ceea ce ar echivala situația actuală a R. Moldova cu cea din 2015. Totodată, aceștia afirmă că prin Rezoluția critică la adresa Moldovei, Parlamentul European nu face decât să legitimeze decizia din 4 iulie a Comisiei Europene prin care prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost suspendată.