Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Guvernului. Ce subiecte…

VIDEO Ședința Guvernului. Ce subiecte au aprobat miniștrii

Cabinetul de miniștri se întrunește într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse 34 proiecte, printre care se numără aprobarea unui regulament sanitar privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, dar și respingerea inițiativei înaintată de un grup de deputați, cu privire la reducerea cu 50% a cotelor accizelor la combustibil.

16.08:  Guvernul a aprobat și va prezenta Președintelui spre examinare proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Scopul final constă în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România.

Acordul implică încheierea unor tratate complementare, cum sunt Contractul de finanțare încheiat între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) – 80 milioane euro, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Mondială (BM) – 70 milioane euro și Acordul de grant UE NIF în valoare de 40 milioane euro. Valoarea proiectului este estimată la 270 milioane euro.

16.04: Cabinetul de miniștri a aprobat și va prezenta Președintelui Igor Dodon spre examinare proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind „Programul de guvernanță economică pentru Republica Moldova (DPO-3)” în mărime de 24,9 milioane de euro, semnat la Chișinău la 11 iulie 2018. Acordul reprezintă un program de reforme structurale ce țin să sprijine tranziția R. Moldova spre un model de dezvoltare și creștere a țării.

15.59: Guvernul a hotărât crearea Institutului Diplomatic, pentru instruirea și perfecționarea profesională a personalului instituțiilor serviciului diplomatic, precum și formării, pregătirii și perfecționării, la solicitare, a funcționarilor din cadrul instituțiilor administrației publice a căror activitatea este direct legată de relațiile internaționale și politică externă.

15.47: Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va achiziționa 100 bilete pentru elevii din zona de conflict a regiunilor estice ale Ucrainei şi 50 bilete pentru elevii care învaţă în instituţiile cu predare în limba română. Ministerul va asigura și un pachet turistic, o rută turistică internă pentru 150 de elevi din zona de conflict a regiunilor estice şi din instituţiile cu predare în limba română din Ucraina.

15.44: A fost aprobat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la indexarea salariilor de funcție ale cadrelor didactice și a personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget.

15.39: Miniștrii au aprobat Conceptul tehnic al Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender). În nota informativă a proiectului se precizează că actualul sistem de achiziții publice electronice este tehnologic depășit și nu conține funcționalități, care să asigure desfășurarea în formă electronică a procesului. „MTender” va cuprinde ciclul integral de procese electronice pentru realizarea procedurilor de achiziţie publică.

15.31: Nu a fost susținut nici proiectul de lege înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, care prevede reducerea cu 50% a cotelor accizelor la combustibil.

15.30: Guvernul nu a susținut proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului fiscal, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă, care prevede scutirea de la plata taxei pentru folosirea drumurilor a posesorilor de autovehicule acționate electric, și reducerea cu 50% a sumei taxei pentru folosirea drumurilor în folosul posesorilor de autovehicule de tip hibrid.

15.26: Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cu privire la ținerea Registrului de stat al animalelor.

15.22: Guvernula aprobat un Proiect de Hotărâre ce conţine amendamente în vederea includerii în categoriile de beneficiari de alocaţie nominală pentru merite deosebite faţă de stat a persoanelor decorate cu cruci – distincţii de stat.

15.20: Miniștrii au aprobat semnarea unui Protocol pentru încetarea Acordului cu privire la acordarea unor înlesniri suplimentare şi a ajutorului material pentru participanţii la Marele Război pentru Apărarea Patriei, lucrătorii din spatele frontului şi văduvele de război în legătură cu aniversarea a 50-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945 din 9 decembrie 1994.

15.18: Cabinetul de miniștri a aprobat Cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice. Potrivit proiectului, angajatorii vor trebui să adopte măsurile organizatorice pentru a se asigura că riscurile generate de câmpurile electromagnetice la locul de muncă sunt eliminate sau reduse la minimum de asemenea, să evalueze, în prealabil, condiţiile de securitate şi sănătate pentru lucrările care presupun expunerea lucrătorilor la câmpuri electromagnetice.

15.16: Guvernul a aprobat Regulamentului sanitar privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, pentru a elimina riscurile pentru sănătate populației, precum și pentru prestatorii de servicii medicale. Deșeurile rezultate din activitatea medicală prezintă un potențial risc sporit de infectare și prejudiciu major comparativ cu alte tipuri de deșeuri.

15.09: Premierul a făcut un apel către Ministerul Educației și Ministerului Economiei să ia măsuri pentru a repara acoperișul Institutului de Zoologie, care a ars în urma unui incendiu: „Am văzut în ce stare e acest institut, unde angajații sunt în situația să strângă apa de jos. În primul rând, vreau să aduc aminte că acest institut e la balanța Academiei de Științe (AȘM). Din discuțiile pe care le-am avut, AȘM nu a făcut nimic timp de 40 de ani pentru acest institut”.

15.06: „Am văzut spusele unui domn doctor, doamna ministru Cebotari, despre unele nereguli în unele spitale municipale. Prin această postare se vine cu acuzații împotriva administrației acestor spitale și a doctorilor. Am văzut care este și reacția ministerului, că ați creat o comisie, dar vreau să vă propun altceva. Toți care văd nereguli, trebuie să meargă la CNA și Procuratură și trebuie să informează instituțiile statului responsabile de acest domeniu. Nu vreau să așteptăm analizele și investigația acestei comisii. Dacă nu s-a adresat dl doctor, să vă adresați dvs la CNA”, a menționat Pavel Filip în deschiderea ședinței.

Agenda ședinței din 11 iulie poate fi accesată AICI.