VIDEO/ Rundă de dezbateri privind situația politică actuală din R. Moldova în Parlamentul European

În Parlamentul European a avut loc ieri, 17 iulie, o rundă de dezbateri privind situația politică actuală din R. Moldova. Mai mulți europarlamentari au luat cuvântul, analizând şi comparând situația politică actuală cu cea de acum un an. Totodată, aceştia așteaptă implementarea reformelor democratice și au anunțat susținerea pentru noul Guvern.

„Am avut multe dezbateri în trecut despre R. Moldova şi de foarte puţine ori au fost dezbateri încurajatoare sau pozitive. Poporul R. Modova a cerut o schimbare, a cerut reforme care să ducă ţara înainte”, a declarat reprezentanta UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Aceasta susţine că asistența macrofinanciară a fost suspendată pentru că R. Moldova nu-și îndeplinea propriile angajamente.

„Ne bucurăm că Republica Moldova are acum Guvern hotărât să lupte cu corupția și să reformeze țara. Vreau să vă reamintesc care era situația acum un an, când am avut o dezbatere de urgență în Parlament, situația atunci era critică. Alegerile primarului au fost anulate la Chișinău, printr-o decizie dubioasă a tribunalului. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistența macrofinanciară, pentru că R. Moldova nu-și îndpelinea propriile angajamente”, a declarat Mogherini.

Totodată, Federica Mogherini a confirmat că noul Consiliu de asociere RM-UE va avea loc în toamnă.

Împreună cu Johannes Hann ne aşteptăm ca Guvernul democratic şi legitim să poată să se instaleze şi statul de drept să fie democrat. Acum noul Guvern are câteva priorităţi care sunt clar exprimate în Acordul nostru de Asociere cu R. Moldova. Ieri, a fost confirmat că noul Consiliu de asociere cu R. Moldova va avea loc în toamnă. Vedem intenţiile bune, dar ce va conta este implementarea acestor intenţii şi schimbările reale.

Deputatul european din partea Grupului PPE, Siegfried Muresan, a declarat în plenul Legislativului European că R. Moldova are cel mai reformist şi cel mai pro-european Guvern din ultimii 20 de ani.

„Acesta doreşte apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, doreşte restabilirea încrederii în instituţiile statului, inclusiv în justiţie. Doreşte dreptate, stat de drept, combaterea şi investigarea fraudei bancare, mass-media independentă şi liberă. Putem ajuta acest Guvern prin deblocarea cât de curând a asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro. Acest Guvern este dispus să îndeplinească toate condiţiile”, a declarat Siegfried Muresan.

Şi fostul președinte al României, Traian Băsescu, acum membru al Parlamentului European, le-a cerut oficialilor europeni să „dea perspectivă europeană” R. Moldova, pentru a scoate țara din impas.

FOTO: www.europarl.europa.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *