Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Poziția PSRM față de…

VIDEO Poziția PSRM față de referendumul ce va fi organizat la inițiativa PDM pe 24 februarie

Deși s-a pronunțat anterior în favoarea reducerii numărului de deputați, Igor Dodon a declarat în urma ședinței Consiliului Republican al PSRM că partidul nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum organizat de democrați pe 24 februarie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

„Consider că referendumul este una dintre cele mai bune forme de consultare a opiniei poporului. Ideea de reducere a numărului de deputați a fost propusă și de președintele țării anul trecut, și Partidul Democrat nu a susținut-o. Propunerea mea ca să includă la acest referendum încă un subiect important care ține de interzicerea trecerii deputaților dintr-o fracțiune în alta, nu a fost susținută de PDM. De aceea, poziția PSRM, care s-a discutat astăzi, este că partidul nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că deși este pentru reducerea numărului de deputați, Partidul Socialiștilor nu va face agitație pentru sau împotriva subiectelor care vor fi supuse votului în cadrului referendumului.

Anterior și Partidul Comuniștilor a declarat că va boicota referendumul care va fi organizat pe 24 februarie la inițiativa Partidului Democrat.

Proiectul de hotărâre cu privire la organizarea referendumului a fost votat în ultima ședință deplină a actualului Legislativ. Pentru că în 2014 a existat o încercare fără succes de a organiza un referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare, democrații au fost nevoiți să modifice legislația astfel încât inițiativa lor să fie posibilă. Această modificare a trecut însă fără a fi observată de deputații din opoziție sau de cetățeni.

Întrebările la care vor trebui să răspundă cetățenii:

  1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61? Pentru/Contra
  2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale? Pentru/Contra