VIDEO/ Plahotniuc anunță organizarea unui referendum în ziua alegerilor pentru reducerea numărului de deputați

După două săptămâni de pauză, Vladimir Plahotniuc a făcut un nou anunț de la tribuna Partidului Democrat. Liderul democraților anunță despre implementarea unei reforme politice pentru optimizarea Parlamentului. În acest sens, se vrea micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61, dar și asigurarea controlului cetățenilor asupra activității deputaților.

„La Congresul PDM din 2016, când am fost ales președinte al partidului, am declarat că reforma politică în R. Moldova presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului și identificara pârghiilor prin care cetățenii să îi poată sancționa pe cei care nu își fac munca în timpul mandatului”, a declarat președintele PDM.

Plahotniuc a anunțat că PDM va pregăti o inițiativă de organizare și petrecere a unui referendum prin intermediul căruia cetățenii să se expune cu referire la reducerea numărului de deputați și o eventuală retragere a mandatelor.

Liderul democraților a mai ținut să menționeze că acest referendum nu a fost organizat până acum pentru a nu cheltui banii publici, dar și pentru că prezența la referendumuri este, de obicei, scăzută. Astfel, referendumul respectiv ar urma să aibă loc pe 24 februarie 2019, în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

„Am decis să pregătim o inițiativă de organizare și petrecere a unui referendum concomitent cu petrecerea alegerilor parlamentare din februarie 2019 și suntem siguri că ea ne va ajuta să luăm decizii în Parlamentul următor, unde, desigur, PD va fi prezent, făcând reforma politică pe care am promis-o”, a conchis Plahotniuc.

Inițiativa de micșorare a numărului de deputați nu va viza însă viitorul Legislativ.

În octombrie curent, Andrian Candu informa că democrații ar putea organiza un referendum în ziua alegerilor parlamentare pentru a consulta cetățenii în privința introducerii vectorului european în Constituție. În cadrul briefingului de presă al PDM, Vladimir Plahotniuc nu s-a referit însă și la acest aspect.

Pentru reducerea numărului de deputați s-a exprimat și Igor Dodon. Președintele declara că numărul deputaților ar trebui micșorat de la 101 la 71.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Lider Moldovan

  Da nu trece o zi fără ca TALPA IADULUI Plahotniuk să nu se gândească la altă DRĂCIE! Eu cred că această nouă DRĂCIE de-a TALPEI IADULUI Plahotniuk are ca scop să “tumănescă” moldovenii înainte de alegeri! Da de-am mai bine le turna 200 g de BUKET MOLDAVII!

 2. Lider Moldovan

  Să fie numai 61 de deputați și 60 din ei să fie toți draci PD-iști! Acesta ar fi visul de aur al talpei iadului Plahotniuk! Al 61-ea să fie escrocul juifionuk Ilan Șor! Că acesta aduce bani și este ascultător!

 3. Reporter

  Propun ca buletinul referitor la referendum să fie RUPT, îndată ce va fi primit! Nu trebuie să ne lăsăm manipulați de TALPA IADULUI PLAHOTNIUK. Se vede, că în iad sunt bani pentru a mitui numai 61 de deputați, pentru ceilalți 40 nu-i ajunge “buget”!

 4. Lider Moldovan

  Da nu trece o zi fără ca TALPA IADULUI Plahotniuk să nu se gândească la altă DRĂCIE! Eu cred că această nouă DRĂCIE de-a TALPEI IADULUI Plahotniuk are ca scop să “tumănească” moldovenii înainte de alegeri! Da de-am mai bine le-ar turna câte 200 g de BUKET MOLDAVII!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *