Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Pavel Filip, dezamăgit de…

VIDEO Pavel Filip, dezamăgit de Rezoluția Parlamentului European: „Nu avem o problemă financiară”

Pavel Filip a evitat să aducă în discuție la ședința din 4 iulie a Guvernului decizia cu privire la suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova. La două zile distanță, premierul a ieșit însă la tribuna Partidului Democrat, iar după discursul lui Vlad Plahotniuc, și premierul s-a expus pe marginea suspendării asistenței financiare, dar și a Rezoluției adoptate în Parlamentul European.

„Recunosc că am un sentiment de profundă dezamăgire că Moldova în loc să fie evaluată prin acțiunile Guvernului și angajamentele asumate, este evaluată doar prin prisma unor evaluări strict politice și subiective”, a menționat Pavel Filip.

Premierul a subliniat că este nedrept că cetățenii sunt folosiți într-o luptă politică și consideră că această Rezoluție a fost gândită să fie orientată împotriva cetățenilor: „Aș vrea ca cei care au votat Rezoluția să conștientizeze riscurile pe care aceasta le implică, inclusiv o posibilă diminuare a încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană”.

Pavel Filip a mai precizat că această suspendare financiară nu va afecta activitatea Guvernului, pentru că creșterea economică permite continuarea reformelor și a proiectelor: „Această Rezoluție nu schimbă nicidecum atitudinea noastră de deschiderea și conlucrare cu oficialii de la Bruxelles. Am urmărit dezbaterile din Parlamentul European. Am fost și aprecieri pozitive”.

La fel ca și anterior, premierul a menționat că Guvernul și Partidul Democrat nu au de câștigat pe urma invalidării alegerilor locale și că până acum nimeni nu a putut să aducă argumente în acest sens, la fel cum nimeni nu a putut să îi spună ce ar fi trebuit să facă Guvernul în această situație.

„Asistența macrofinanciară împreună cu suportul bugetar reprezintă aproximativ 34 milioane de euro. Avem depășiri la buget de minim 1,4 miliarde. Nu avem o problemă financiară și pentru noi asistența macrofinanciară nu era importantă ca bani. Desigur că acești bani ne trebuie”, a mai adăugat premierul.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. În textul Rezoluției se solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.